Μια νέα θεωρία για την πτήση MH370 της Malaysia Airlines, που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς τον Μάρτιο του 2014, έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Τη στιγμή που πολλοί ειδικοί έσπευσαν να αποδώσουν την ευθύνη για το δυστύχημα στον πιλότο, ο ειδικός Michael Gilbert θεωρεί πως το μοιραίο αεροσκάφος έπιασε φωτιά, αναγκάζοντας τον κυβερνήτη να αλλάξει πορεία και να το ρίξει στον Ινδικό Ωκεανό για να μη συντριβεί σε πυκνοκατοικοιμένες περιοχές.

Έτσι, σύμφωνα με τον Michael Gilbert, ο πιλότος Zaharie Ahmad Shah θα πρέπει να θεωρείται ήρωας καθώς με τη θυσία του έσωσε εκατοντάδες άλλους ανθρώπους.

1

Ο Michael Gilbert πέρασε 18 μήνες ερευνώντας τα τεχνικά προβλήματα που οδήγησαν στο μυστήριο εξαφάνισης του αεροπλάνου με 239 επιβάτες και πλήρωμα στις 8 Μαρτίου 2014. Οι ειδικοί έχουν στο παρελθόν κατηγορήσει τον πιλότο για σκόπιμη συντριβή του αεροπλάνου στον Νότιο Ινδικό Ωκεανό.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, ο κ. Gilbert εξέτασε τα αρχεία συντήρησης και την ιστορία της πτήσης του αεροπλάνου 9M-MRO για να ενισχύσει τη θεωρία του πως ένα ελαττωματικό αξεσουάρ πυροδότησε φωτιά στο αεροπλάνο. Ανακάλυψε πως το αεροπλάνο ήταν σε αυξημένο κίνδυνο φωτιάς. «Μια φωτιά μπορεί να εξηγήσει τόσο την απώλεια σήματος όσο και τη διακοπή της δορυφορικής επικοινωνίας». Παράλληλα, ισχυρίζεται πως μια πυρκαγιά στην πτήση MH370 ανάγκασε το αεροπλάνο να αλλάξει πορεία προς το Penang και διαρροή οξυγόνου στο πιλοτήριο προκάλεσε τη ραγδαία εξάπλωση της φωτιάς που ξεκίνησε από θερμάστρα αποθόλωσης.

4

«Με το πρώτο σημάδι καπνού, τη μυρωδιά καμμένου ή φωτιάς, η αρχική αντίδραση του πληρώματος θα ήταν να φορέσουν τις μάσκες οξυγόνου. Υποψιάζομαι πως ο πιλότος έφυγε από τη θέση του για να πάρει τον πυροσβεστήρα και να σβήσει τη φωτιά. Θα συνειδητοποίησε πως δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να πετάξει χειροκίνητα το αεροπλάνο. Δεν υπήρχαν καθόλου όργανα, ήταν νύχτα, δεν υπήρχε φεγγάρι και μπορούσε μόνο να μείνει στο πιλοτήριο για μικρό χρονικό διάστημα καθώς μειώνονταν τα ποσοστά διαθέσιμου οξυγόνου. Πιστεύω ότι ο πιλότος στη συνέχεια επέλεξε να κάνει αυτό που κάνουν οι περισσότεροι πιλότοι σε αεροπλάνα που είναι καταδικασμένα. Να τα απομακρύνουν από κατοικημένες περιοχές. Προς το τέλος της πτήσης πιστεύω ότι η MH370 ξέμεινε από καύσιμα και κατέβηκε περίπου 200 χιλιόμετρα έξω από την τρέχουσα περιοχή αναζήτησης.

Ο σύμβουλος ασφάλειας αεροπορίας Captain John Cox χαρακτήρισε εύλογη τη θεωρία, τονίζοντας ωστόσο ότι έχει υπερβεί τις αποδείξεις. «Αξίζει ωστόσο να την εξετάσουμε επειδή ο Gilbert είναι σχολαστικός στην έρευνά του».

2

Ένα πτερύγιο που βρέθηκε τον Σεπτέμβριο ενέτεινε τους φόβους πως ο πιλότος έριξε εσκεμμένα το αεροπλάνο στον Ινδικό Ωκεανό. Από την ανάλυση των συντριμμιών που βρέθηκαν στα ανοιχτά της Τανζανίας προκύπτει ότι ο Shah οδήγησε το αεροπλάνο σε μια τρομακτική βουτιά θανάτου. Οι ειδικοί αναφέρουν πως το πτερύγιο δεν αναπτύχθηκε, κάτι που απέκλεισε το ενδεχόμενο ελεγχόμενης προσθαλάσσωσης. Η θεωρία ήρθε εν μέσω ισχυρισμών πως ο Shah είχε πληγωθεί από το τέλος της σχέσης του με μια παντρεμένη γυναίκα, τη Fatima Pardi, που αρνήθηκε τον ισχυρισμό.

3

Σε άλλη έκθεση που δημοσιεύτηκε μέσα στον μήνα αναφερόταν πως το καταδικασμένο αεροπλάνο κατέβηκε γρήγορα και έπεσε στον ωκεανό χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Η ανάλυση από το πτερύγιο έδειξε ότι το αεροπλάνο δεν είχε ετοιμαστεί για προσγείωση. Από τις δορυφορικές επίσης επικοινωνίες προέκυψε ότι το αεροπλάνο βρισκόταν σε υψηλό και αυξανόμενο ρυθμό καθόδου. Το ζήτημα της σκόπιμης ανθρώπινης δράσης έπαιξε σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του πεδίου έρευνας των συντριμμιών, καθώς αν το αεροπλάνο έπεσε από μόνο του τότε τα συντρίμμια μπορεί να βρίσκονται εκτός της ζώνης αναζήτησης 46.330 τετραγωνικών μιλίων.