Υπάρχει η πιθανότητα τα συντρίμμια της εξαφανισμένης πτήσης MH370 της Malaysia Airlines να βρίσκονται βορειότερα από την περιοχή που, μέχρι την περασμένη εβδομάδα, γίνονταν οι έρευνες τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Γραφείου Ασφάλειας Μεταφορών της Αυστραλίας.

Το αεροσκάφος εξαφανίστηκε τον Μάρτιο του 2014 καθ ‘οδόν προς το Πεκίνο από την πρωτεύουσα της Μαλαισίας Κουάλα Λουμπούρ, με 239 επιβαίνοντες, πυροδοτώντας ένα από τα μεγάλα μυστήρια της παγκόσμιας αεροπορίας.

Μια κοινή αποστολή ερευνών από Αυστραλία, Μαλαισία και Κίνα ανεστάλη επ’ αόριστον πριν έξι ημέρες καθώς τα ίχνη του αεροσκάφους που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής δεν έχουν κριθεί ικανοποιητικά.

Ο επικεφαλής Επίτροπος του Γραφείου Ασφάλειας Μεταφορών της Αυστραλίας ( ATSB) Greg Hood δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Περθ ότι οι ειδικοί έχουν μια εικόνα για το πού μπορεί να βρίσκονται τα συντρίμμια του Boeing 777, παρά τον τερματισμό των ερευνών.

“Είναι πολύ πιθανό ότι η περιοχή που σήμερα ορίζεται από τους εμπειρογνώμονες περιέχει το αεροσκάφος, αλλά αυτό δεν είναι απολύτως σίγουρο” δήλωσε ο Hood, σύμφωνα με την αυστραλιανή Broadcasting Corp.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για τον λόγο που οι αρχές δεν θα επεκτείνουν τις έρευνες, αν οι ειδικοί πιστεύουν ότι ξέρουν που βρίσκεται το αεροπλάνο, ο Hood είπε: “Αυτό είναι ένα ζήτημα για τις κυβερνήσεις”.

Τον περασμένο μήνα η ATSB ανέφερε ότι το Boeing 777 θα μπορούσε να είναι μέσα σε μια έκταση 25.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στα βόρεια της έκτασης (των 120.000 τετρ. χλμ) όπου γίνονται οι επίσημες αναζητήσεις στο νότιο Ινδικό Ωκεανό.

Μαλαισία, Αυστραλία και Κίνα συμφώνησαν τον Ιούλιο να αναστείλουν τις έρευνες (κόστους 145 εκατ. δολαρίων), αν το αεροπλάνο δεν είχε βρεθεί, ή εάν προκύψουν νέα στοιχεία που θα μπορούσαν να προσφέρουν μια ένδειξη ως προς το πού βρίσκεται, όταν η περιοχή είχε ελεγχθεί.

Ο Υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας Liow Tiong Lai είπε στους δημοσιογράφους ότι “περισσότερο αξιόπιστα στοιχεία» ήταν απαραίτητα πριν από τη μετάβαση στην επόμενη περιοχή αναζήτησης, όπως ανέφερε το αυστραλιανό Associated Press.

Ο Liow συνάντησε τη Δευτέρα μια ομάδα που εκπροσωπεί τις οικογένειες των αγνοουμένων επιβατών στο Περθ.

Εκεί ο επικεφαλής της ομάδας, Sheryl Keen, παρέδωσε περίπου 100 επιστολές προς τον Liow σε μια «θετική συνάντηση», όπως ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος έδειξε ενδιαφέρον για τη συνέχιση των ερευνών.

Περίπου 25 κομμάτια των συντριμμιών έχουν συλλεχθεί από την ανατολική ακτή της Αφρικής και περισσότερα αναμένεται να βρεθούν στην ξηρά, είπε ο Liow.

Τρία κομμάτια έχουν επιβεβαιωθεί πως σίγουρα είναι από την πτήση MH370, πέντε θεωρούνται «ιδιαίτερα πιθανά» να είναι από το αεροπλάνο και τα υπόλοιπα εξακολουθούν να αξιολογούνται, πρόσθεσε.