Μετά από τις πληροφορίες που θέλουν την Airbus να δοκιμάζει μέχρι το τέλος του έτους το πρώτο της ιπτάμενο αυτοκίνητο, ήρθε και η σειρά της Uber να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Uber προσέλαβε τον πρώην επιστήμονα της NASA Michael Moore, δίνοντάς του τον τίτλο «Director of Engineering for Aviation», με σκοπό να εξελίξει ένα ιπτάμενο αεροσκάφος το οποίο θα απογειώνεται και θα προσγειώνεται κάθετα με την τεχνολογία VTOL (vertical take off and landing). Το εν λόγω πρότζεκτ φέρει την επωνυμία «Uber Elevate».

Και αυτό δεν είναι η πρώτη ανάμιξη του Moore με τα VTOL. To 2010 είχε δημοσιεύσει ένα white paper για το πώς ηλεκτροκίνητα VTOL μπορούν να αντικαταστήσουν τα αυτοκίνητα για τις μετακινήσεις μέσα στην πόλη. Υπαινισσόταν ότι το μόνο πραγματικό πρόβλημα ήταν η τεχνολογία των μπαταριών.

Έτσι κι αλλιώς εστίαζε στο όχημα και όχι στο δίκτυο μεταφοράς. Στα σίγουρα, το ιπτάμενο αυτοκίνητο είναι το «εύκολο κομμάτι» του προβλήματος. Ο έλεγχος της εναέριας κυκλοφορίας, οι υποδομές και οι κανονισμοί είναι το «δύσκολο».

Πάντως, το όραμα της UBER είναι το ιπτάμενο αυτοκίνητο να αποτελέσει μέρος του υπάρχοντος δικτύου και όχι να το αντικαταστήσει. Τα οχήματα VTOL θα τοποθετηθούν σε στρατηγικούς κόμβους στο πλέγμα της πόλης, και θα λειτουργούν λίγο πολύ σαν λεωφορεία. Οι επιβάτες θα μπορούν να πηγαίνουν με ένα αυτοκίνητο της Uber έως το vertiport και μετά θα επιβιβάζονται σε ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο. Θα αποβιβάζονται σε ένα άλλο vertiport και θα παίρνουν ένα άλλο αυτοκίνητο της Uber για να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους.

Ο Moore υποστηρίζει ότι απέχουμε, πρακτικά, ένα με τρία χρόνια από ένα όχημα VTOL. Η Uber έχει ένα δεκαετές πλάνο να υλοποιήσει το στόχο της.