Μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες αεροδιαστημικής του κόσμου, η Airbus, σχεδιάζει να δοκιμάσει ένα πρωτότυπο ιπτάμενο αυτοκίνητο το τέλος του 2017, μια κίνηση που θα μπορούσε να είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη βελτίωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης στα αστικά οδικά δίκτυα.

Όπως αναφέρει η Telegraph, η Airbus δημιούργησε πέρσι ένα τμήμα που ονομάζεται Urban Air Mobility για να διερευνήσει ιδέες, όπως ένα όχημα για τη μεταφορά ενός ατόμου ή ένα όχημα τύπου ελικοπτέρου που θα μπορούσε να μεταφέρει πολλούς επιβάτες. Ο στόχος είναι να μπορούν οι άνθρωποι να κάνουν κράτηση του οχήματος, χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή από το smartphone τους.

Η Airbus έχει εργαστεί στην τεχνολογία «κάθετης απογείωσης και προσγείωσης» (VTOL) που θα επιτρέπει στα οχήματα να επιβιβάζουν ανθρώπους στις πολυσύχναστες αστικές περιοχές, και έχει δηλώσει ότι αναμένει να τα θέσει σε παραγωγή από το 2021.

Το συγκεκριμένο όχημα που θυμίζει ταινία επιστημονικής φαντασίας ονομάζεται Vahana και η κατασκευαστική ομάδα της Αirbus εργάζεται πυρετωδώς στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια για τις πρώτες δοκιμές στο τέλος του έτους.

“Εκατό χρόνια πριν, οι αστικές μεταφορές πήγαν υπόγεια, τώρα έχουμε τα τεχνολογικά μέσα για να πάνε πάνω από το έδαφος”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Enders στο συνέδριο DLD στο Μόναχο.

Σύμφωνα με τον σχεδιαστή του Vahana, Τζακ Λόβερινγκ, η κατασκευή του ιπτάμενου οχήματος είναι πιο απλή απ’ ό,τι μπορεί να φαίνεται. «Η τεχνητή ευφυΐα ενός οχήματος που κινείται χωρίς οδηγό, οφείλει να λαμβάνει υπόψη της πάρα πολλές παραμέτρους. Στον αέρα τα εμπόδια ήταν πολύ λιγότερα. Επεξεργαζόμαστε ένα σύστημα αεροδιαδρόμων πάνω από τις πόλεις με ζώνες απογείωσης και προσγείωσης σε στρατηγικά σημεία όπως είναι τα αεροδρόμια, οι σταθμοί και το κέντρο των πόλεων».

Και δεν είναι μόνο η Airbus που έχει επενδύσει στο συγκεκριμένο project, καθώς και η κινεζική εταιρεία E-Hang δουλεύει πάνω σε έναν παρόμοιο σχεδιασμό ενώ και ο ιδρυτής της Google Larry Page έχει επενδύσει εκατομμύρια σε δύο start-ups για ιπτάμενα αυτοκίνητα. Παράλληλα, και η Uber έχει πει ότι ερευνά την τεχνολογία VTOL ως εναλλακτικό τρόπο για να μεταφέρει τους επιβάτες της, ενώ εταιρείες όπως η Amazon εργάζεται για την παράδοση μέσω drones, γεγονός που δείχνει ότι οι ουρανοί πάνω από τις πόλεις μπορεί να γίνουν πολυσύχναστοι στο άμεσο μέλλον…

Πότε θα μοιάζουν οι πόλεις με ταινίες επιστημονικής φαντασίας; Σε δέκα χρόνια το πολύ, λένε οι ειδικοί. Και η γενική διεύθυνση μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ήδη αρχίσει να ετοιμάζεται γι’ αυτή τη νέα και απολύτως φουτουριστική πραγματικότητα.