Πηγές από την Lockheed Martin ανέφεραν την Πέμπτη ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της ινδικής κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός εργοστασίου για την παραγωγή μαχητικών F-16 στην Ινδία.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η Lockheed πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση για να μεταφερθεί η γραμμή παραγωγής των F-16 στην Ινδία για να ενισχύσουν και την ινδική Πολεμική Αεροπορία, αλλά καταλαβαίνει ότι η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να θέλει να ρίξει μια νέα ματιά στο σχέδιο.

«Η συζήτηση σε αυτό το σημείο έχει προχωρήσει μεταξύ κυβερνήσεων,” δήλωσε ο Randall L Howard, επικεφαλής της Lockheed στην ανάπτυξη των F-16, στους δημοσιογράφους σε μια αεροπορική επίδειξη στη νότια ινδική πόλη Μπανγκαλόρ.

«Είχαμε πολύ ισχυρή υποστήριξη μέχρι τώρα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Δεν ανησυχούμε για καθυστερήσεις στις διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων καθώς οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό», δήλωσε ο Howard, προσθέτοντας ότι η Lockheed Martin υποστηρίζει πλήρως αυτές τις συζητήσεις.

Το υπουργείο Άμυνας της Ινδίας είχε εκδόσει ένα αίτημα πέρυσι ζητώντας από ξένους κατασκευαστές, εάν ήταν πρόθυμοι να παράγουν ένα μονοκινητήριο μαχητικό στην Ινδία, σε συνεργασία με έναν τοπικό εταίρο, στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης να χτίσει μια εγχώρια βιομηχανική βάση και να μειώσει τις εισαγωγές.

Η σουηδική Saab είναι ο άλλος υποψήφιος, ο οποίος προσφέρει να φτιάχνει τα μαχητικά Gripen στην Ινδία.

Η Πολεμική Αεροπορία της Ινδίας χρειάζεται απεγνωσμένα νέα αεροσκάφη για να αντικαταστήσει τον γερασμένο στόλο της από τα παλιά σοβιετικά μαχητικά της.