Στη Σιβηρία πραγματοποιούνται κάποιες πτήσεις… διαφορετικές από τις συνηθισμένες. Βλέπετε, στο αεροπλάνο αντί για κανονικούς επιβάτες, υπάρχουν… τάρανδοι!

Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες της Siberian Times, που δείχνουν τους τάρανδους στοιβαγμένους μέσα στο αεροπλάνο της Polar Airlines και την αεροσυνοδό να τους ταΐζει με το χέρι.

Τα ζώα μεταφέρονται έτσι για να βρεθούν στο 4ο ετήσιο συνέδριο εκτροφέων ταράνδων της Ρωσίας. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, θα διαγωνιστούν σε παραδοσιακούς αγώνες ταράνδων και παιχνίδια, όπου αναμένεται να βρεθούν μεγάλα πλήθη θεατών.

Ο Alexander Zimin, ένα μέλος του πληρώματος της Polar Airlines, υπεύθυνος για την εξασφάλιση της άνεσης των ταράνδων, είπε: «Έχουμε μεγάλη εμπειρία στη μεταφορά μεγάλων ζώων, έτσι ώστε οι τάρανδοι να πετούν με ηρεμία».

«Κάθε τάρανδος είναι δεμένος ξεχωριστά, ανάλογα με το μέγεθος των κεράτων του. Εκείνοι με τα μεγαλύτερα κέρατα τοποθετούνται στο κέντρο. Μερικές φορές οι κτηνοτρόφοι κόβουν τα κέρατα για να διευκολύνουν τη μεταφορά».

Όπως αναφέρουν οι Siberian Times δεν έχουν αποφευχθεί και τα δυσάρεστα περιστατικά καθώς τουλάχιστον δύο ζώα από την περιοχή Αναμπάρ πέθαναν μετά από τις πτήσεις, αν και η αιτία θανάτου δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Μια επίσημη κρατική κτηνίατρος είπε: «Κάθε κίνηση σαν αυτή προκαλεί άγχος, έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες πρέπει να πληρώσουν διπλά την προσοχή στα ζώα κατά τη διάρκεια των πτήσεων. Μόλις οι ταράνδοι φθάνουν ελέγχονται από κτηνιάτρους μας. Δύο από τα ζώα είχαν διαγνωστεί με ένα σοβαρό γαστρεντερικό πρόβλημα».