Μετά τις ΗΠΑ και η Βρετανία αποφάσισε να επιβάλλει περιορισμούς στη μεταφορά από τους επιβάτες ηλεκτρονικών συσκευών στην καμπίνα, στις απευθείας πτήσεις από την Τουρκία, τον Λίβανο, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, την Τυνησία και τη Σαουδική Αραβία με στόχο την ασφάλεια των επιβατών, δήλωσε την Τρίτη εκπρόσωπος Τύπου της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης αφορά τις πτήσεις 14 αεροπορικών εταιρειών κι ακολουθεί εκείνη των ΗΠΑ που επέβαλαν παρόμοιους περιορισμούς στους επιβάτες αεροσκαφών που προέρχονται από 10 αεροδρόμια χωρών με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική επικαλούμενες απειλές για την ασφάλεια.

«Οι απευθείας πτήσεις προς τη Βρετανία από αυτούς τους προορισμούς (…) υπόκεινται σε αυτά τα νέα μέτρα που εφαρμόστηκαν» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Πιστεύουμε ότι αυτά τα μέτρα είναι απαραίτητα και αναλογικά προκειμένου να επιτρέψουμε στους επιβάτες να ταξιδεύουν με ασφάλεια».

Οι επιβάτες δεν θα μπορούν να μεταφέρουν μαζί τους στην καμπίνα τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές ή τάμπλετ μήκους άνω των 16 εκατοστών, πλάτους 9,3 εκατοστών και πάχους άνω των 1,5 εκατοστών.

 

Αντιδρά η Τουρκία

Η Άγκυρα ζήτησε από την Ουάσιγκτον να αναθεωρήσει την απόφασή της σχετικά με την απαγόρευση στους επιβάτες των αεροσκαφών της Turkish Airlines προς τις ΗΠΑ να μεταφέρουν φορητούς υπολογιστές και τάμπλετ στην καμπίνα κατά τη διάρκεια της πτήσης, ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών της Τουρκίας.

«Εμείς λέμε ότι είναι απαραίτητο να αναθεωρήσουν ή να ελαφρύνουν αυτό το μέτρο», δήλωσε ο Αχμέτ Αρσλάν κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εμφάνισης.

«Δεν είναι κάτι καλό για την χώρα μας. Και δεν είναι κάτι καλό για τις ΗΠΑ» συμπλήρωσε ο Τούρκος υπουργός.

«Επιμένουμε στο γεγονός ότι δεν πρέπει να εμπλέκεται το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης με τα αεροδρόμια άλλων χωρών» επισήμανε ο Αρσλάν.

«Αναφορικά με αυτό το θέμα, λαμβάνουμε ήδη όλα τα (απαραίτητα) μέτρα ασφαλείας» σημείωσε.

Οι υπολογιστές, τα τάμπλετ και οι κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών που έχουν μεγαλύτερο μέγεθος από κινητά τηλέφωνα θα μπορούν να μεταφέρονται στον χώρο αποσκευών.

Οι οκτώ χώρες των οποίων οι εταιρείες και τα αεροδρόμια επηρεάζονται είναι όλες σύμμαχοι ή εταίροι των ΗΠΑ: η Τουρκία, η Ιορδανία, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μαρόκο.

«Αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι αυτό το μέτρο θα μπορούσε να οδηγήσει στη μείωση της άνεσης των επιβατών όπως και στον αριθμό τους» τόνισε ο Αρσλάν.

Ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας επιβεβαίωσε ότι πολλοί επιβάτες που μεταβαίνουν με την Turkish Airlines από την Κωνσταντινούπολη προς τις ΗΠΑ είναι επιχειρηματίες, υπογραμμίζοντας τη σημασία αυτών των ταξιδιών για την ανάπτυξη των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.