Ένας στόλος από 66 δορυφόρους που μεταφέρουν τεχνολογία παρακολούθησης αεροσκαφών θα είναι σύντομα σε θέση να έχει «μάτια» στα αεροπλάνα σε όλο τον κόσμο.

Η Iridium εκτόξευσε τους πρώτους δέκα δορυφόρους τον Ιανουάριο και, μέχρι στιγμής, δύο έχουν ενεργοποιηθεί και στέλνουν πίσω δεδομένα.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται τρία χρόνια μετά την μυστηριώδη εξαφάνιση της πτήσης ΜΗ370 της Malaysia Airlines, με τους ειδικούς να ισχυρίζουνται ότι το νέο σύστημα θα μπορεί να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν ξανά αγνοούμενες πτήσεις.

Μέσα σε μόλις 62 ώρες, ένας από αυτούς τους δορυφόρους ήταν σε θέση να παρακολουθεί τις θέσεις 17.000 αεροσκαφών, ακόμα και αυτών πάνω από τους ωκεανούς και τις απομακρυσμένες περιοχές που είναι αδιαπέραστες από το ραντάρ, σύμφωνα με το Popular Science.

Οι ιθύνοντες ελπίζουν ότι ολόκληρο το σύστημα θα μπορεί να λειτουργεί από το 2018.

«Για πρώτη φορά, παίρνουμε την κίνηση της αεροπορίας σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ωκεανών», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Daniel Colussey, πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δορυφορικών επικοινωνιών Iridium, αναφέρει το Popular Science.

«Είναι η πρώτη φορά που μπορούμε να παρακολουθήσουμε ένα αεροπλάνο πάνω από τους πόλους της Γης» πρόσθεσε ο Colussey.

Η συγκεκριμένη τεχνική θα μπορούσε να κάνει τις πτήσεις πολύ πιο ασφαλείς, παρέχοντας μια συνολική εικόνα των δραστηριοτήτων του αεροπλάνου στον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας.

Κάθε δορυφόρος είναι εξοπλισμένος με δέκτες ADS-B της Aireon, καθένας από τους οποίους έχει «περίπου το μέγεθος ενός μίνι ψυγείου» σύμφωνα με το PopSci.

 

Πηγή: Daily Mail