Η China Southern Airlines, ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας της Κίνας βάσει του αριθμού επιβατών, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η American Airlines θα αποκτήσει ποσοστό σε μια συμφωνία συνένωσης δυνάμεων στο πλαίσιο μιας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας αναφορικά για το μικτό ιδιοκτησιακό καθεστώς των επιχειρήσεων.

Η κινεζική εταιρία θα πουλήσει πάνω από 270 εκατ. μετοχές της εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ, ή ποσοστό 8,83%, στην American Airlines, σύμφωνα με ανακοίνωση της China Southern στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Η American Airlines θα διορίσει ένα μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της China Southern χωρίς δικαιώματα ψήφου, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η China Southern ανέφερε στην ανακοίνωση ότι οι δυο εταιρίες ίσως επιδιώξουν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε διάφορους τομείς, όπως οι πτήσεις με κοινούς κωδικούς, η στελέχωσή τους, οι πωλήσεις και η κοινή χρήση των εγκαταστάσεων σε αεροδρόμια.

Για την American Airlines, η συμφωνία ενδυναμώνει την παρουσία της στην κινεζική αγορά αφού η ανταγωνίστριά της Delta Airlines απέκτησε ποσοστό μειοψηφίας στην China Eastern Airlines το 2015. Η συμφωνία καθιστά την China Southern την τελευταία από τις τρεις μεγάλες αεροπορικές εταιρίες της χώρας που φέρνουν στην ηπειρωτική Κίνα έναν ξένο στρατηγικό επενδυτή. Η Cathay Pacific Airways, που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ, κατέχει ποσοστό στην Air China.

Η συμφωνία σηματοδοτεί επίσης μια τολμηρή κίνηση από την πλευρά της China Southern Airlines στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων για μικτή ιδιοκτησία, που αποτελεί σημαντικό βήμα για τη μεταρρύθμιση των κρατικών επιχειρήσεων φέτος.