Στατιστικά, το ταξίδι με αεροπλάνο είναι πολύ ασφαλέστερο από το να μπαίνεις σε αυτοκίνητο.

Παρόλ’ αυτά, το άγχος για τις πτήσεις είναι σύνηθες φαινόμενο, καθώς δεν είναι δύσκολο να «στρεσαριστείς» όταν συνειδητοποιείς πως βρίσκεσαι χιλιάδες πόδια πάνω από το έδαφος κι έχεις θέσει τη ζωή σου στα χέρια ενός πιλότου.

Ορισμένοι από αυτούς τους πιλότους έγραψαν στη δημοφιλή πλατφόρμα Reddit κάποιες πραγματικά τρομακτικές ιστορίες που τους έχουν συμβεί ενώ πετούσαν την ώρα που οι επιβάτες δεν καταλάβαιναν τίποτα.

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές «ιστορίες τρόμου» έρχεται από έναν πιλότο που απογείωσε το αεροπλάνο χωρίς να λειτουργεί μία από τις πηγές οξυγόνου. Αυτό κανονικά δεν επηρεάζει την πτήση γιατί υπάρχουν κι άλλες πηγές οξυγόνου σε ένα αεροσκάφος. Στη συγκεκριμένη πτήση όμως όλα πήγαν στραβά…

«Στα 25.000 πόδια νιώθω να χάνεται ο αέρας από τα πνευμόνια μου. Προσπαθώ να εισπνεύσω, αλλά δεν μπορώ, και τα πνευμόνια μου αδειάζουν γρήγορα. Αμέσως βγάζω τα γυαλιά ηλίου και τα ακουστικά μου, και φορώ τη full face μάσκα οξυγόνου και τις διόπτρες καπνού. Με αυτόν τον τρόπο, παρέχεται 100% οξυγόνο με συνεχή ροή, που προσφέρεται και για υψόμετρα μέχρι 41.000 ποδιών. Ο συγκυβερνήτης μου κάνει το ίδιο. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις, επειδή αν πεθάνουν οι πιλότοι δεν υπάρχει κανείς να πετάξει το αεροπλάνο και όλοι οι υπόλοιποι πεθαίνουν. Μετά αμέσως ανακηρύσσουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πραγματοποιούμε έκτακτη κάθοδο, αγγίζοντας τη μέγιστη ταχύτητά μας ενώ ενεργοποιούμε τα αερόφρενα. Λαμβάνουμε έγκριση στα 10.000 πόδια και αρχίζουμε να εκτελούμε στροφή 180 μοιρών για να επιστρέψουμε στο διεθνές αεροδρόμιο του Λος Άντζελες».

Άλλοι μιλούν για περιπτώσεις “Sully

«Πετούσαμε μέσα από ένα σμήνος πουλιών κατά την απογείωση, σε ύψος περίπου 500 ποδιών. Όλα πήγαν καλά, δεν χτυπήσαμε τίποτα, αλλά θα μπορούσαμε εύκολα να είχαμε καταλήξει όπως στην κινηματογραφική ταινία “Sully”. Δεν νομίζω ότι πίσω κατάλαβε κανείς τίποτα, αλλά σίγουρα μας ανέβασε την αδρεναλίνη».

Πως είναι να σε χτυπά κεραυνός

«Μας χτύπησε κεραυνός τις προάλλες, και δεν είχε πλάκα. Τρομοκρατηθήκαμε και οι δύο. Και το ραντάρ δεν έδειχνε τίποτα».

Ή να χτυπάς το κεφάλι σου

«Στη δεύτερη σόλο πτήση μου, ενώ ήμουν ακόμα εκπαιδευόμενος πιλότος, έπεσα σε κενό αέρος αμέσως μετά την απογείωση, με αποτέλεσμα να χτυπήσω το κεφάλι μου στην οροφή αρκετά δυνατά για να ζαλιστώ. Ποτέ δεν το είπα σε κανέναν».

Και κλείνουν με σημαντικές συμβουλές προς τους επιβάτες

«Αν ο κυβερνήτης σας λέει να παραμείνετε ήρεμοι, επειδή θα υπάρξει αναταραχή, τότε θα υπάρξει αναταραχή. Αλλά αν ακούσετε να λέει “το πλήρωμα καμπίνας να καθίσει”, τότε κάτι θα πάει πολύ στραβά».

 

Πηγή: indy100.com