Δεν βρέθηκαν ίχνη εκρηκτικών στις σορούς των Γάλλων που σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή του αεροσκάφους της EgyptAir  στη Μεσόγειο τον Μάιο του 2016, σύμφωνα με μια πηγή κοντά στις γαλλικές αρχές, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Αυτό η αποκάλυψη, ανέφερε η πηγή, «κλείνει την πόρτα» σε μια θεωρία που προωθήθηκε από την Αίγυπτο ότι το Airbus A320 ανατινάχτηκε στον ουρανό, καθώς πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Παρίσι-Κάιρο, σκοτώνοντας και τους 66 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος.

Η πτήση MS804 της EgyptAir εξαφανίστηκε από τα ραντάρ στη Μεσόγειο στις 19 Μαΐου, και συνετρίβη στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Κρήτης και των ακτών της βόρειας Αιγύπτου.

«Δεν υπήρχαν εκρηκτικά» στο αεροπλάνο, δήλωσε η πηγή, επειδή «δεν βρέθηκαν ίχνη σκόνης» από την αστυνομία σε δείγματα που ελήφθησαν από τις σορούς οκτώ από τους 15 Γάλλους υπηκόους που σκοτώθηκαν στο δυστύχημα.

Οι αιγυπτιακές αρχές είχαν παραδώσει τις σορούς στις οικογένειές τους τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με την πηγή, τα πολυαναμενόμενα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν «πρόσφατα» στους τρεις δικαστές που είναι αρμόδιοι για την υπόθεση.

Τα ευρήματα «χρησιμεύουν μόνο για να επιβεβαιώσουν τη θεωρία των Γάλλων ανακριτών πως από την αρχή αυτό ήταν ένα δυστύχημα και όχι μια πράξη τρομοκρατίας», ανέφερε η πηγή, προσθέτοντας ότι «αυτό κλείνει οριστικά την πόρτα στο σενάριο της τρομοκρατίας».

Τον Δεκέμβριο, μια επίσημη αιγυπτιακή ερευνητική επιτροπή είπε ότι βρήκε ίχνη εκρηκτικών στις σορούς των θυμάτων, αλλά οι Γάλλοι αξιωματούχοι εκείνη την εποχή αρνήθηκαν να συνάγουν συμπεράσματα σχετικά με την αιτία του ατυχήματος.

Καμία τρομοκρατική οργάνωση δεν ανέλαβε επίσης την ευθύνη για τη συντριβή, η οποία επίσης σκότωσε 40 Αιγύπτιους, συμπεριλαμβανομένου του 10μελούς πληρώματος.

Οι Γάλλοι ερευνητές από την αρχή εκτιμούσαν πως αιτία της συντριβής ήταν ένα μηχανικό σφάλμα, λέγοντας ότι πυρκαγιά ξέσπασε κοντά ή μέσα στο πιλοτήριο του αεροσκάφους προτού εξαφανιστεί από τις οθόνες ραντάρ.