Οι μηχανικοί της Boeing κατηγορούνται πως έκαναν γκάφα που προκάλεσε μόλυνση στα συστήματα οξυγόνου σε ένα από τα Air Force One, που χρησιμοποιούνται για προεδρικά ταξίδια, όπως ανέφερε η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ σε σχετική της έκθεση.

Το αεροπλάνο υποβλήθηκε σε εκτεταμένη συντήρηση σε εγκατάσταση της Boeing στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, όταν το περιστατικό συνέβη τον Απρίλιο του 2016. Κανείς δεν τραυματίστηκε.

Μια έκθεση της Πολεμικής Αεροπορίας που κυκλοφόρησε αυτό το μήνα κατηγορεί τρεις μηχανικούς της Boeing για την χρήση εργαλείων και εξαρτημάτων που δεν πληρούσαν τα πρότυπα καθαριότητας, ενώ έλεγχαν τα συστήματα οξυγόνου για τυχόν διαρροές. Οι μηχανικοί χρησιμοποίησαν επίσης μη εξουσιοδοτημένη διαδικασία καθαρισμού.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Boeing έχει καταβάλει περισσότερα από 4 εκατομμύρια δολάρια για να καθαρίσει ή να αντικαταστήσει μολυσμένα τμήματα του συστήματος οξυγόνου του αεροσκάφους. Το αεροπλάνο έχει επιστραφεί πλέον στην υπηρεσία στην Andrews Air Force Base στο Μέριλαντ.

Οι ερευνητές κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι η Boeing δεν κατόρθωσε να ελέγξει επαρκώς την ποιότητα της συντήρησης που εκτελείται στο αεροσκάφος, η οποία είναι ειδικά διαμορφωμένη για εναέριο ανεφοδιασμό του Boeing 747-200B και εξοπλισμένη με ειδικά μέσα επικοινωνίας.