Οι αεροπορικές αρχές του Αφγανιστάν κατέθεσαν επίσημη καταγγελία εναντίον δύο βουλευτών μετά από μια πτήση που έχασαν και η οποία αναγκάστηκε να επιστρέψει στην πρωτεύουσα όταν μια ομάδα ανδρών εμπόδισε το αεροπλάνο να προσγειωθεί.

Η πτήση RQ-814 της Kam Air απογειώθηκε από την Καμπούλ την Τρίτη με 30 επιβάτες επί του σκάφους – αλλά χωρίς τους βουλευτές Ghulam Hussain Naseri και Abdul Rahman Shaheedani, οι οποίοι είχαν κλείσει την πτήση των 8πμ.

Σύμφωνα με τοπικές αναφορές των μέσων ενημέρωσης, ο γιος του Shaheedani, αστυνομικός στο αεροδρόμιο της πόλης Bamiyan, διαδραμάτισε ρόλο στη διατάραξη της προσγείωσης της πτήσης καθώς πήγε στο διάδρομο μαζί με άλλους αξιωματικούς και ανάγκασε το αεροπλάνο να πετάξει πίσω στην Καμπούλ.

Μετά την επιστροφή του αεροσκάφους στο Διεθνές Αεροδρόμιο Hamid Karzai της Καμπούλ, οι δύο πολιτικοί μπόρεσαν να επιβιβαστούν στην πτήση. Πλάνα που έλαβε η Al Jazeera δείχνουν τον Shaheedani μέσα στο αεροπλάνο, λίγο πριν τη δεύτερη αναχώρησή του, λέγοντας: “Όλοι θα ξέρουν τώρα ποιος είμαι και ποια είναι η δύναμή μου”.

Ο Mahmoud Shah Habibi, επικεφαλής της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας του Αφγανιστάν, χαρακτήρισε το περιστατικό ως πλήρη παραβίαση της ασφάλειας και του δικαίου των αερομεταφορών στο Αφγανιστάν.

“Έχουμε καταθέσει επίσημη καταγγελία εναντίον των βουλευτών και διεξάγεται έρευνα”, δήλωσε στο Al Jazeera την Τετάρτη.

Η τοπική ιστοσελίδα Tolonews, ανέφερε την Τετάρτη ότι τουλάχιστον πέντε ανώτεροι υπάλληλοι ασφαλείας συνελήφθησαν για την παράνομη εκτροπή της πτήσης. Ο γιος του Shaheedani ήταν μεταξύ των συλληφθέντων.

Ωστόσο, ο Shaheedani αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στη διακοπή της προσγείωσης στο Bamiyan.

“Δεν έπαιξα κανένα ρόλο σε αυτό. Η πτήση εκτρέπεται από τους υποστηρικτές μου στο Bamiyan, δεν τους ζήτησα να το κάνουν αυτό”, δήλωσε στο Al Jazeera.

“Έλαβα μια κλήση αφού έχασα την πτήση μου ότι το αεροπλάνο επέστρεφε, έτσι έφτασα στο αεροδρόμιο χωρίς καμία γνώση του συμβάντος μέχρι που μου είπαν άτομα από το προσωπικό του αεροδρομίου για το τι συνέβη. “

Ο Samad Osman Samadi, διευθύνων σύμβουλος της Kam Air, περιέγραψε το περιστατικό ως “πολύ ασυνήθιστο”.

“Ήμασταν υπό εξαιρετική πίεση, ανησυχούσαμε για την ασφάλεια των επιβατών μας και δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να εκτρέψουμε την πτήση πίσω στην Καμπούλ, αφού είχαν μπλοκάρει τον διάδρομο και δεν μπορούσαμε να προσγειωθούμε”.

Καθώς η πτήση επέστρεψε πίσω στην Καμπούλ, οι επιβάτες έπρεπε να αποβιβαστούν, προκαλώντας καθυστερήσεις και ταλαιπωρία.