Η αεροπορική εταιρεία Icelandair, με αφορμή την 80η επέτειο από την ίδρυσή της, ανέθεσε σε καλλιτέχνες να «μεταφέρουν» τον παγετώνα Vatnajokull, στο εξωτερικό ενός Boeing 757-200s του στόλου της.

Έτσι, μία ομάδα εξειδικευμένων καλλιτεχνών ζωγράφισε με σπρέι το αεροσκάφος, χρησιμοποιώντας 195 λίτρα χρώματος. Οι εργασίες διήρκεσαν 24 ημέρες, δηλαδή 2.500 ώρες.

Η εταιρεία έδωσε στη δημοσιότητα ένα φιλμ από την υλοποίηση του project. Ακόμη και στο εσωτερικό του αεροπλάνου δημιουργήθηκε η αίσθηση με μπλε LED φωτισμό, ότι βρίσκεσαι κάτω από τον πάγο.

Ο παγετώνας Vatnajοkull ή Vatna καλύπτει έκταση ίση με πάνω από 8.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι ο πιο ενεργός στην Ισλανδία χάρη στα τρία ηφαίστεια κάτω από την επιφάνεια του: Οræfajοkull, Bαrοarbunga και Grimsvοtn.

Το αεροπλάνο Vatnajοkull θα εκτελεί τις υπερατλαντικές πτήσεις της εταιρείας. Η Icelandair υποστηρίζει τη μη κερδοσκοπική οργάνωση «Φίλοι του Vatnajokull» από την ίδρυσή της, το 2009. Η οργάνωση διεξάγει ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες γύρω από τον παγετώνα.