Από την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ επελέγει η RE2 Robotics, για την ανάπτυξη ενός ρομποτικού συστήματος που θα μπορεί να τοποθετείται σε «παραδοσιακά» επανδρωμένα αεροπλάνα και να τα μετατρέπει σε ρομποτικά ελεγχόμενα, αυτόνομα αεροσκάφη.

Η ανάπτυξη του συστήματος θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος SBIR (Small Business Innovation Research), υπό την ονομασία CARNAC (Common Aircraft Retrofit for Novel Autonomous Control) και θα λειτουργεί όπως ένας “κανονικός” πιλότος, με αποτέλεσμα να μην απαιτούνται τροποποιήσεις στα αεροσκάφη.

Η αυτοματοποίηση και οι δυνατότητες αυτόνομης λειτουργίας παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για το Πεντάγωνο των ΗΠΑ, ειδικά εφόσον πρόκειται για δυνατότητες βελτίωσης υπαρχουσών πλατφορμών, κάτι που συνεπάγεται μείωση κόστους και δυνατότητες για νέες αποστολές, με μειωμένη έκθεση ανθρώπων στον κίνδυνο.

Το πρόγραμμα CARNAC, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, αξιοποιεί υπάρχουσες αεροπορικές δυνατότητες και εξελίξεις στον τομέα των τεχνολογιών αυτοματισμού, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός προηγμένου «drop-in» ρομποτικού συστήματος πτήσης.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, η RE2 Robotics θα δείξει κατά πόσον είναι εφικτή η δημιουργία μιας βιώσιμης αρχιτεκτονικής συστήματος, με «ανθρώπινες» δυνατότητες χειρισμού, λήψης αποφάσεων κλπ.

«Η ομάδα μας ανυπομονεί να ενσωματώσει την τεχνογνωσία της εταιρείας στον ρομποτικό έλεγχο σε αποδεδειγμένα αποτελεσματικές τεχνολογίες για τη δημιουργία μιας customized εφαρμογής που θα επιτρέπει σε ένα μεγάλο εύρος υπαρχόντων αεροσκαφών να εξοπλιστούν με ρομποτικούς πιλότους» δήλωσε ο Γιόργκεν Πέτερσεν, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της RE2 Robotics. «Δημιουργώντας έναν drop-in ρομποτικό πιλότο, έχουμε τη δυνατότητα να εισάγουμε αυτονομία και να επεκτείνουμε τις δυνατότητες όχι μόνο παραδοσιακά επανδρωμένων αεροσκαφών, αλλά και οχημάτων εδάφους και υποβρυχίων» πρόσθεσε.