Μία φωτογραφία που βρέθηκε σε αμερικανικά κρατικά αρχεία αναζωπύρωσε τις θεωρίες για το μοιραίο τέλος της πρωτοπόρου Αμερικανίδας πιλότου Αμέλια Έρχαρτ, η οποία είχε εξαφανίστηκε πριν από 80 χρόνια κατά τη διάρκεια της προσπάθειας της να κάνει τον γύρο του κόσμου.

Η φωτογραφία, που ανακαλύφθηκε στα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ από τον συνταξιούχο ελεγκτή του υπουργείου Οικονομικών Λες Κίνεϊ και αποτελεί το θέμα ενός νέου ντοκιμαντέρ στο «History Channel» με τίτλο «Αμέλια Έρχαρτ – Τα χαμένα αποδεικτικά στοιχεία», δείχνει μια καθιστή φιγούρα που μοιάζει με καυκάσια γυναίκα στην προκυμαία στις Νήσους Μάρσαλ, στον κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Η Έρχαρτ και ο πλοηγός της Φρεντ Νούναν εθεάθησαν για τελευταία φορά στις 2 Ιουλίου 1937 όταν απογειώθηκαν με το δικινητήριο αεροπλάνο Lockheed Electra από την Παπούα Νέας Γουινέας καθ’ οδόν για το μικροσκοπικό νησάκι Χάουλαντ στον κεντρικό Ειρηνικό, μια απόσταση περίπου 2.172 ναυτικών μιλίων.

Η ραδιοεπικοινωνία με το αεροπλάνο της διακόπηκε λίγες ώρες αφότου η 39χρονη Έρχαρτ ανέφερε ότι της τελειώνουν τα καύσιμα. Αμέσως ξεκίνησε μια τεράστια επιχείρηση ανεύρεσης δια αέρος και θαλάσσης, η μεγαλύτερη στα χρονικά της αμερικανικής ιστορίας την εποχή εκείνη, η οποία δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα. Θεωρήθηκε ότι το αεροπλάνο της έπεσε, αλλά δεν έγινε ποτέ γνωστό αν επέζησε, και αν ναι, για πόσο καιρό.

Στο δίωρο ντοκιμαντέρ του «History Channel» που μεταδίδεται την Κυριακή 9 Ιουλίου, οι ερευνητές δηλώνουν ότι οι σωματικές συγκρίσεις μεταξύ της φωτογραφημένης γυναίκας και της Έρχαρτ δείχνουν ότι είναι «πολύ πιθανόν» να πρόκειται για το ίδιο άτομο. Σύμφωνα με τις υποθέσεις τους, η Έρχαρτ απέκλινε από το νησί Χάουαρντ, προσγειώθηκε ανώμαλα στις Νήσους Μάρσαλ, και αιχμαλωτίστηκε από τον ιαπωνικό στρατό κατοχής. Σε μεγέθυνση βρίσκονται: (ξεκινώντας από τα αριστερά) ο πλοηγός Φρέντ Νούναν, η Αμέλια Έρχαρτ και το αεροπλάνο τους

«Όταν πρωτοείδα τη φωτογραφία, δεν πρόσεξα τίποτα ιδιαίτερο», είπε ο Γκάρι Ταρπινιάν, παραγωγός του ντοκιμαντέρ για το κανάλι της τηλεόρασης. Πρόσθεσε όμως ότι όταν ο Κίνεϊ τον έπεισε για τους λόγους που θεωρεί ότι η φωτογραφία απεικονίζει την Έρχαρτ, «γοητεύτηκε αμέσως».

Αντίθετα, ο Ρικ Γκιλέσπι, διευθυντής της Διεθνούς Ομάδας Ανάκτησης Ιστορικών Αεροπλάνων (TIGHAR), είπε ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το άτομο στη φωτογραφία είναι η Έρχαρτ. Ο ίδιος πιστεύει πως η θρυλική πιλότος πέθανε στο νησί Νικουμαρόρο, της Δημοκρατίας του Κιριμπάτι, νότια της Χαβάης, όπου το 1940 ανακαλύφθηκε ημιτελής σκελετός. Οι διαστάσεις των οστών ταιριάζουν με τον σωματικό τύπο της Έρχαρτ, και μάλλον δείχνουν ότι η πιλότος πέθανε εκεί ως ναυαγός. «Θα μπορούσα να σας δείξω δεκάδες φωτογραφίες της Αμέλια Έρχαρτ τις τελευταίες ημέρες της παγκόσμιας πτήσης της», είπε ο Γκιλέσπι. «Τα μαλλιά της είναι πιο κοντά από αυτά (που δείχνει η ανακαλυφθείσα φωτογραφία). Δεν φθάνουν ως τον λαιμό της. Είναι πιο κοντά» επιμένει, «και αυτός (ο άντρας που κοιτάει προς τον φακό) δεν μοιάζει με τον Φρεντ Νούναν», ο οποίος φορούσε πάντα μαύρα ρούχα.

Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του BBC, o Γκιλέσπι είπε ότι η θεωρία περί αιχμαλωσίας από τους Ιάπωνες «είναι παλιά και έχει απορριφθεί εδώ και χρόνια», και ότι η φωτογραφία δεν αποτελεί νέα ανακάλυψη.

Μεταξύ άλλων, τα στοιχεία δεν συνηγορούν υπέρ αιχμαλωσίας, είπε, αναρρωτώμενος, «Αν συμβαίνει αυτό, πού είναι οι Ιάπωνες;» Ο Ταρπινιάν απαντά, «το ξέραμε ότι θα υπάρξουν άτομα που αμφισβητούν την ταυτότητα, ιδιαίτερα άλλα άτομα που έχουν ξοδέψει τη ζωή τους ή την καριέρα τους προσπαθώντας να βρουν περισσότερες πληροφορίες για την Αμέλια Έρχαρτ. Εμείς νομίζουμε ότι έχουμε πραγματικές αποδείξεις και τις υποστηρίζουμε».

ΠΗΓΗ ΑΠΕ- ΜΠΕ