Το Grippen Agressor είναι η νέα παραλλαγή του μαχητικού αεροσκάφους της Saab.

Το αεροσκάφος βασίζεται στη σειρά Gripen C και προορίζεται για την αγορά των εκπαιδευτικών αεροσκαφών και συγκεκριμένα της εκπαίδευσης σε αερομαχίες απέναντι σε εχθρικά αεροσκάφη άλλων τύπων (adversary air combat training).

Η εκπαίδευση σε αερομαχίες περιλαμβάνει αεροσκάφη τα οποία αναλαμβάνουν τον ρόλο του εχθρού σε ασκήσεις. Τα μαχητικά (aggressors) αεροσκάφη και οι πιλότοι τους χρησιμοποιούν εχθρικές τακτικές, τεχνικές και διαδικασίες.

Ωστόσο, για θεωρηθεί πλήρης μία εκπαίδευση, πρέπει και τα ίδια τα μαχητικά να έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά που θα αντιμετώπιζαν οι πιλότοι υπό κανονικές συνθήκες.

Γι αυτό το λόγο, οι πολεμικές αεροπορίες που έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν, χρησιμοποιούν σε αυτόν τον ρόλο πραγματικά πολεμικά αεροσκάφη που έχουν αιχμαλωτιστεί ή αγοραστεί, ή μαχητικά που έχουν τροποποιηθεί έτσι ώστε να μοιάζουν πιο πολύ στα εχθρικά μαχητικά.

Το Gripen Aggressor είναι ένα ιδιαίτερο αεροσκάφος, σύμφωνα με τη Saab, αρκετά ξεχωριστό και διαφορετικό ώστε να έχει τη δυνατότητα να παίξει το ρόλο του αντιπάλου. Στόχος είναι οι πιλότοι να εκπαιδεύονται εναντίον του, αναπτύσσοντας τις δεξιότητες που χρειάζονται για να επικρατήσουν απέναντι στα εχθρικά μαχητικά που θα αντιμετώπιζαν στην πραγματικότητα.

Βασισμένο στο Gripen C, το Gripen Aggressor, είναι ειδικά σχεδιασμένο για να έχει το ρόλο του agressor, καθώς διαθέτει όλα τα πτητικά χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες του Gripen C, καθώς και τις εξελιγμένες δυνατότητες αισθητήρων και datalink του. Ωστόσο δε χρησιμοποιεί πραγματικά όπλα.

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος, κατά τη Saab θεωρείται ιδανική περίπτωση για να χρησιμοποιηθεί στο ρόλο του aggressor, από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο των ADAIR (Air Force’s Adversary Air- ΗΠΑ) και ASDOT (Air Support to Defence Operational Training) των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών. Κάτι τέτοιο δεν αποκλείει βέβαια, τη χρήση του και από άλλες πολεμικές αεροπορίες, που θα επιθυμούσαν να εκπαιδεύσουν τόσο εξειδικευμένα τους πιλότους τους.