Αεροσκάφος Boeing 777, που θα διαθέτει λέιζερ, θα απογειωθεί από τη βάση της εταιρείας, στο Σιάτλ των Ηνωμένων Πολιτειών, στις αρχές του 2018.

Πρόκειται για ένα νέο σύστημα, με το οποίο η Boeing φιλοδοξεί να εντοπίσει ισχυρές αναταράξεις που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη ή αναστάτωση στο αεροσκάφος.

Παρόλο που τα σύγχρονα επιβατικά αεροσκάφη αντιστέκονται στις αναταράξεις, υπάρχει ένας βαθμός επικινδυνότητας για τους ανθρώπους που ταξιδεύουν. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας, 44 άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά από αναταράξεις κατά τη διάρκεια πτήσεων.

Η Boeing πιστεύει ότι η λύση στο πρόβλημα θα μπορούσε να είναι ένα οπτικό ραντάρ ανίχνευσης των αναταράξεων.

«Αναμένουμε το ραντάρ να μπορεί να εντοπίζει τις αναταράξεις στον αέρα περισσότερο από 60 δευτερόλεπτα πριν το αεροσκάφος πλησιάσει, ή περίπου 17.5 χιλιόμετρα, ώστε το πλήρωμα να έχει αρκετό χρόνο ώστε να ασφαλίσει την καμπίνα και να μειώσει τον κίνδυνο για τραυματισμούς», είπε ο Stefan Bieniawski, επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος της Boeing.

Το οπτικό ραντάρ αποτελεί ένα πρότζεκτ που τρέχει από το 2010 και δημιουργήθηκε από το Ιαπωνικό πρακτορείο αεροναυπηγικής σε συνεργασία με την Boeing.

Σε περίπτωση που το σύστημα οπτικού ραντάρ αποδειχθεί επιτυχημένο, θα μπορούσε να ξεκινήσει τον εντοπισμό των αναταράξεων για τις εμπορικές αεροπορικές εταιρείες μέσα σε λίγα χρόνια, σύμφωνα με εκπροσώπους της Boeing. Μέχρι τότε, υπομονή όταν ο καιρός δεν είναι καλός.