Το «Doomsday E-4B», είναι το αεροσκάφος που δημιουργήθηκε με σκοπό να προστατεύει τον πρόεδρο των ΗΠΑ σε περίπτωση ξαφνικού πυρηνικού πολέμου ή έκτακτης ανάγκης.

Από το αεροπλάνο αυτό θα λαμβάνονται και οι όποιες αποφάσεις λειτουργώντας, στην ουσία, σαν αίθουσα πολεμικών επιχειρήσεων στον ουρανό.

Το «Doomsday E-4B» έχει τη δυνατότητα να επικοινωνεί με οποιονδήποτε, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, αντέχει σε ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς με όλα τα συστήματα να παραμένουν άθικτα, ενώ δεν είναι εύκολο να γίνει χάκινγκ.

Χρησιμοποιεί και παραδοσιακά αναλογικά όργανα πτήσης επειδή είναι λιγότερο ευάλωτα σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, ενώ μπορούν να έχουν πλήρωμα 112 ατόμων.

Έχουν κατασκευαστεί τέσσερα «αντίτυπα» του αεροσκάφους, ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα σε περίπτωση που υπάρξει κάποια μηχανική βλάβη, και γίνεται η «σκιά» του προεδρικού αεροπλάνου, Air Force One, πετώντας πίσω του σε κάθε μετακίνηση του προέδρου.

Τα αεροπλάνα εξοπλίζονται ως πλήρη κέντρα διοίκησης για τον πρόεδρο και τους κορυφαίους αξιωματούχους του, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας, σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου ή εθνικής έκτακτης ανάγκης.

Αν και, ουσιαστικά, δεν είναι κρυφή η ύπαρξή τους, γίνεται σπάνια αναφορά σε αυτά και η πολεμική αεροπορία δεν αναγνωρίζει δημόσια ότι τα διαθέτει.

Αυτά τα τέσσερα αεροσκάφη E-4B με την κωδική ονομασία «Nightwatch», είναι ειδικά τροποποιημένα Boeing 747 και το ένα από αυτά βρίσκεται σταθμευμένο με αναμμένες τις μηχανές όλο το 24ωρο, στη βάση της Ομάχα, στη Νεμπράσκα.