Τις σχέσεις της με τη Βρετανία υπονομεύει η Boeing, εξαιτίας της συμπεριφοράς της στη διαμάχη με την καναδική ανταγωνιστική εταιρεία Bombardier που θέτει σε κίνδυνο 4.200 θέσεις εργασίας στη Βόρεια Ιρλανδία, σύμφωνα με δήλωση της πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τερέζα Μέι.

«Αυτό που θα έλεγα σε σχέση με την Boeing είναι ότι φυσικά έχουμε μία μακρά συνεργασία μαζί της σε διαφορετικούς τομείς κυβερνητικών αρμοδιοτήτων, ότι αυτή δεν είναι η συμπεριφορά που περιμένουμε από έναν παλιό εταίρο και ότι υπονομεύει αυτήν την συνεργασία», δήλωσε η Μέι απαντώντας σε ερώτηση σε εκδήλωση της Bank of England.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ επέβαλε δασμούς 220% επί των αεριωθούμενων CSeries της καναδικής Bombardier, τα πτερύγια των οποίων κατασκευάζονται σε βιομηχανική μονάδα του Μπέλφαστ, έπειτα από διαμαρτυρία της αμερικανικής Boeing που κατηγορεί τον Καναδά για αθέμιτη επιδότηση της Bombardier.

Η Μέι δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να συνεργασθεί με την κυβέρνηση του Καναδά για να εξηγήσει τη μεγάλη σημασία που έχει η Bombardier για την Βόρεια Ιρλανδία, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία από την ενίσχυση του προστατευτισμού, αφού υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένες χώρες υπαναχωρούν ως προς τις δεσμεύσεις τους για το άνοιγμα των αγορών και τη διαφύλαξη του ελευθέρου εμπορίου.

«Ευρύτερα, πιστεύω ότι υπάρχει πραγματικό πρόβλημα για εμάς παγκοσμίως σήμερα διότι πιστεύω πως υπάρχουν ενδείξεις ενίσχυσης του προστατευτισμού σε ολόκληρο τον κόσμο», συμπλήρωσε.

Πληροφορίες από Reuterskathimerini.gr