Δυσαρεστημένη εμφανίζεται η Fraport όσον αφορά στην κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά αεροδρόμια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel, η εταιρεία, λόγω των κακοτεχνιών που εντοπίστηκαν στα αεροδρόμια, πρόκειται να ζητήσει αποζημίωση από την Ελλάδα η οποία θα αγγίξει τα 70 εκατ. ευρώ, κάνοντας χρήση των όρων του συμβολαίου που υπέγραψε.

Η σύμβαση παραχώρησης προβλέπει την ενεργοποίηση ειδικής ρήτρας σε περίπτωση που η αξία των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, ως περιουσιακών στοιχείων, έχει υποβαθμιστεί σημαντικά την στιγμή της ανάληψής τους σε σχέση με την ημερομηνία υποβολής οικονομικής προσφοράς.

Η αυτοψία της εταιρείας αποκάλυψε μεγάλο αριθμό σπασμένων θυρών, χιλιάδες σπασμένες λάμπες και ελλείψεις στα μέσα πυρόσβεσης που δημιουργούν θέματα ασφάλειας.

Σε πρόσφατη ημερίδα του ΕΒΕΑ για την εθνική στρατηγική μεταφορών ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece, Alexander Zinnel, ανέφερε ότι η αυτοψία της ελληνογερμανικής κοινοπραξίας στους 14 αερολιμένες (Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Χανιά, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθος, Άκτιο, Καβάλα, Ρόδος, Κω, Σάμος, Μυτιλήνη, Μύκονος, Σαντορίνη, Σκιάθο) ήταν αρκούντως αποκαλυπτική.

Σύμφωνα με τη Fraport:

  • βρέθηκαν 12.200 καμένες λάμπες. Πρόκειται για τεράστιο αριθμό: εάν -υποθετικά- ο αριθμός των βλαβών στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια αναγόταν σε ορίζοντα επταετίας, δηλαδή ως χρονική αφετηρία ετίθετο το 2010, σημαίνει ότι κάθε χρόνο καίγονταν 1.742 λαμπτήρες χωρίς να αντικατασταθούν.
  • αντικαταστάθηκαν και τοποθετήθηκαν 1.287 πυροσβεστήρες
  • τοποθετήθηκαν 81 καινούργια κλιματιστικά