Στις ερωτήσεις επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, απάντησε ο Λευκός Οίκος σχετικά με το αν μέλη της κυβέρνησης Τραμπ χρησιμοποιούν ναυλωμένα ιδιωτικά αεροσκάφη ή κυβερνητικά αεροσκάφη της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας κατά τις μετακινήσεις τους.

Δε διευκρίνισε, ωστόσο, με ακρίβεια τις χρήσεις τέτοιων αεροσκαφών από τους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου και της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο υπεύθυνος Νομικών Θεμάτων του Λευκού Οίκου, Μαρκ Σορτ σε επιστολή του προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων αναφέρει ότι: «Ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να διασφαλίσει ότι οι μετακινήσεις των στελεχών γίνονται με την χρήση των πιο οικονομικών και ταχέων μέσων μεταφοράς που είναι διαθέσιμα».

Η επιστολή αυτή, αποτελεί απάντηση στο αίτημα αρμόδιας επιτροπής ελέγχου της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία ζήτησε μία λίστα που να περιλαμβάνει την «κάθε χρήση» κυβερνητικού ή ναυλωμένου ιδιωτικού αεροσκάφους από τα στελέχη του Λευκού Οίκου και τα μέλη της κυβέρνησης Τραμπ. Επιπλέον, από την επιτροπή ζητήθηκαν πληροφορίες για την πολιτική ταξιδιών που εφαρμόζει η κυβέρνηση Τραμπ αλλά και για την συμβατότητα των ταξιδιωτικών αυτών επιλογών, με τα προβλεπόμενα από την ομοσπονδιακή νομοθεσία.

Σύμφωνα με την επιστολή του Σορτ, διαβεβαιώθηκε ότι οι νομικές προϋποθέσεις τηρούνται για τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, χωρίς να αποσταλεί όμως η λίστα με τις πτήσεις που έχουν γίνει μετά από έγκριση του Λευκού Οίκου. Η επιστολή του δημοσιοποιήθηκε από την δημοσιογραφική ηλεκτρονική σελίδα «Politico».

Η δημοσιοποίηση της πληροφορίας ότι ο υπουργός των Οικονομικών Στιβ Μνούτσιν αιτήθηκε την διάθεση κυβερνητικού αεροσκάφους, για το μήνα του μέλιτος με την σύζυγό του, θέτει ερωτήματα ηθικής και οικονομικής φύσης, για τον τρόπο διακυβέρνησης που ακολουθεί ο Τραμπ. Επιπλέον, στα ίδια ερωτήματα οδηγούν και τα υπηρεσιακά ταξίδια με ναυλωμένα ιδιωτικά αεροσκάφη, του πρώην υπουργού Υγείας, Τομ Πράις, ο οποίος αποπέμφθηκε από τα καθήκοντά του.

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, ένας τουλάχιστον, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου συμμετείχε σε πτήση ιδιωτικού αεροσκάφους, ενώ η σύμβουλος του Τραμπ, Κέλιαν Κονγουέι, είχε συνοδεύσει τον Πράις τουλάχιστον σε μία από τις πτήσεις του, στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημερώσης για την επιδημία του οπίου στις ΗΠΑ. Ωστόσο η ίδια, έχει δηλώσει ότι οι πτήσεις αυτές, ήταν «επιχειρηματικές 100%».

Πληροφορίες από zougla.gr