Η AirHelp εξηγεί τα δικαιώματα των επιβατών που έχασαν την πτήση αναπόκρισής τους.

Συγκεκριμένα, η AirHelp αναφέρει ότι οι επιβάτες αεροπορικών εταιρειών που έχασαν την πτήση ανταπόκρισής τους, λόγω κάποιου προβλήματος στην προηγούμενη πτήση τους, μπορεί να έχουν το δικαίωμα για μια εναλλακτική πτήση και έως 600 ευρώ αποζημίωση.

Η αεροπορική εταιρεία η οποία είχε καθυστέρηση στο χρόνο άφιξης, πρέπει να προσφέρει στους επιβάτες εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς, εάν η κράτηση για τις δύο πτήσεις έχει γίνει με τον ίδιο κωδικό. Επιπροσθέτως, η αεροπορική εταιρεία οφείλει να δώσει στους επιβάτες από 250 ευρώ έως 600 ευρώ αποζημίωση, εάν φτάσουν στο προορισμό τους με πάνω απο τρεις ώρες καθυστέρηση, εάν ακυρωθεί η πτήση τους ή σε περίπτωση άρνησης επιβίβασης.

Το κόστος του εισιτηρίου δεν επηρεάζει το ποσό της αποζημίωσης. Το ποσό της αποζημίωσης βασίζεται στην απόσταση της πτήσης σύμφωνα με την νομοθεσία της ΕΕ, κανονισμός ΕΚ 261:

  • Όλες οι πτήσεις των 1.500 χλμ. ή λιγότερο: 250 ευρώ 
  • Πτήσεις στο εσωτερικό της ΕΕ πάνω απο 1.500 χλμ.: 400 ευρώ
  • Πτήσεις εκτός ΕΕ μεταξύ 1.500 χλμ και 3.500 χλμ: 400 ευρώ
  • Πτήσεις εκτός ΕΕ πάνω από 3.500χλμ: 600 ευρώ

Εάν έχετε πτήση πολλαπλών διαδρομών, είναι πιθανόν να συμπεριληφθεί στην αποζημίωση μόνο ένα μέρος. Για να καθοριστεί αυτό, το ταξίδι σας θα πρέπει να τηρεί κάποιους όρους:

  • Πρέπει να γίνεται μια κράτηση για όλες τις πτήσεις συνολικά και όχι μεμονωμένα (κοινό αριθμό κράτησης)
  • Το πρόβλημα της πτήσης πρέπει να υπόκειται στην νομοθεσία EK 261 

Εάν υπάρξει πρόβλημα στην πτήση που να πληρεί τα παραπάνω κριτήρια, η αεροπορική εταιρεία που πραγματοποιεί την πτήση, είναι υπεύθυνη για την αποζημίωση σας.
Για να προσδιορίσετε τις επιλεγμένες αποστάσεις, λαμβάνεται υπόψη η πτήση που διαταράχθηκε καθώς και οποιοδήποτε σκέλος της διαδρομής που ακολούθησε. Για όποιο σκέλος της διαδρομής προϋπήρχε της καθυστέρησης, μπορεί να συμπεριληφθεί στην αποζημίωση, εάν η πτήση πραγματοποιήθηκε από τον αερομεταφορέα που ήταν υπεύθυνος για την καθυστέρηση και δεν υπήρξαν ενδιάμεσες πτήσεις που πραγματοποιήθηκαν από διαφορετικό αερομεταφορέα.

Εάν μια αεροπορική εταιρεία προκαλέσει απώλεια της επόμενης πτήσης με ανταπόκριση, είναι συνήθως υπεύθυνη για όλες τις δικές της πτήσεις, ακόμα και αν πραγματοποιήθηκαν πριν από την διαταραχή. Είναι επίσης υπεύθυνη για οποιαδήποτε επόμενη πτήση επηρεαστεί, ακόμα και αν πραγματοποιείται από διαφορετική αεροπορική εταιρεία.

Το δικαίωμα αποζημίωσης ρυθμίζεται από το κανονισμό ΕΚ 261, ο οποίος καλύπτει όλες τις πτήσεις που αναχωρούν από μια χώρα της ΕΕ. Οι πτήσεις που επιστρέφουν στην ΕΕ καλύπτονται μόνο αν η αεροπορική εταιρεία πραγματοποιεί την πτήση της από την ΕΕ. Ωστόσο, η αίτηση για αποζημίωση θα ισχύει μόνο εάν η καθυστέρηση οφείλεται σε έκτακτες περιστάσεις. Παραδείγματα τέτοιων «έκτακτων περιστάσεων», όπως κρίνονται από το δικαστήριο, είναι οι κακές καιρικές συνθήκες, οι μορφές απειλών και οι απεργίες αεροδρομίων.

Χρόνος μετεπιβίβασης των αερολιμένων: τι να λάβετε υπόψη όταν κάνετε κράτηση για πτήσεις ανταπόκρισης ξεχωριστά

Όταν κάνετε κράτηση για πτήσεις ανταπόκρισης ξεχωριστά, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ώρες μεταφοράς των αερολιμένων. Ο χρόνος μετεπιβίβασης ορίζεται από το κάθε αεροδρόμιο ξεχωριστά, μια ώρα στο αεροδρόμιο Φρανκφούρτης, 90 λεπτά στο Μαϊάμι και τουλάχιστον τρεις ώρες στο Πεκίνο. Αυτές οι ώρες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τους επιβάτες οι οποίοι κάνουν κράτηση της πτήσης τους μεμονωμένα, σε αντίθεση με εκείνους που χρησιμοποιούν κάποιο ταξιδιωτικό πρακτορείο ή κάνουν κράτηση όλης της διαδρομής τους μέσω της ιστοσελίδας της αεροπορικής εταιρείας. Όποιος χάσει την πτήση του μεταξύ δύο διαδρομών για τις οποίες έχει γίνει ξεχωριστή κράτηση, δεν θα έχει το δικαίωμα για εναλλακτική πτήση ή για αποζημίωση, εκτός και αν η πρώτη πτήση καθυστέρησε περισσότερο από τρεις ώρες.

Αποκλεισμένοι στο αεροδρόμιο; Αυτά είναι τα δικαιώματά σας

Εάν ένας επιβάτης έχει αποκλειστεί στο αεροδρόμιο για ένα μεγάλο διάστημα, η πραγματική ώρα άφιξης στον προορισμό πρέπει να σημειωθεί και δεν πρέπει να αποδεχθεί καμία δεσμευτική προσφορά της αεροπορικής εταιρείας, σε περίπτωση που ο επιβάτης θέλει μετά να υποβάλλει αίτηση για αποζημίωση. Επιπλέον, τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει να κρατάνε όλες τις αποδείξεις για όλα τα έξοδα που προέκυψαν εξαιτίας της καθυστέρησης. Ο αερομεταφορέας πρέπει να παρέχει στους επιβάτες γεύματα και αναψυκτικά κατά τη διάρκεια της καθυστέρησης καθώς επίσης και πρόσβαση σε επικοινωνίες, όπως είναι η χρήση τηλεφώνου, φαξ και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

 Η Χρύσα Πομόνη, υπεύθυνη επικοινωνίας της Airhelp στην Ελλάδα, δήλωσε :

«Πολλές αεροπορικές εταιρείες δεν συμμορφώνονται στις ώρες μετεπιβίβασης που ορίζονται από τα αεροδρόμια όταν κάνουν την κράτησή τους, ως αποτέλεσμα οι επιβάτες συνήθως να χάνουν την πτήση ανταπόκρισής τους. Πρόσφατα, αντιμετωπίσαμε τη περίπτωση μιας τετραμελούς οικογένειας, η οποία έχασε τη πτήση ανταπόκρισης της στο αεροδρόμιο Φρανκφούρτης, διότι είχαν λιγότερο από 10 λεπτά για μετεπιβίβαση στο τεράστιο αυτό αεροδρόμιο. Η αεροπορική εταιρεία ισχυρίστηκε τότε, ότι η οικογένεια έπρεπε να βιαστεί, κάτι το οποίο είναι άκρως απαράδεκτο. Εμείς στην Airhelp εξασφαλίζουμε την εύλογη αποζημίωση επιβατών, όπως είναι αυτή η οικογένεια.»

Ελέγξετε την αποζημίωση σας εν κινήσει

Οι εμπλεκόμενοι επιβάτες μπορούν να ελέγξουν αν η πτήση τους πληροί τις προϋποθέσεις κατευθείαν στο αεροδρόμιο. Σαρώστε τη κάρτα επιβίβασής σας και υποβάλετε αίτηση μέσα σε λίγα λεπτά μέσω της δωρεάν εφαρμογής κινητής τηλεφωνίας της Airhelp, που είναι διαθέσιμη για συσκευές iOs και Android.