Διεθνείς επισκέπτες δαπάνησαν 18,9 δισ. ευρώ στο Λονδίνο, το μεγαλύτερο δηλαδή ποσό σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες πρωτεύουσες της Ευρώπης.

Το Λονδίνο καταγράφει τη μεγαλύτερη συμβολή στην οικονομία της και τις θέσεις απασχόλησης στην Ευρώπη από τον τουρισμό, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού (WTTC).

Επιπλέον, οι επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο δαπάνησαν σε ταξίδια τους στο Λονδίνο άλλα 2,94 δισ. ευρώ. Συνολικά, ο κλάδος ταξιδίων και τουρισμού συντηρεί 228.000 θέσεις εργασίας και η συμβολή του Λονδίνου στο ΑΕΠ της χώρας ανέρχεται στο 19%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της προέδρου του WTTC, Gloria Guevara, παρά την προοπτική του Brexit, υπάρχουν προσδοκίες για ετήσια αύξηση 7% των δαπανών από διεθνείς επισκέπτες στο Λονδίνο μέσα στην ερχόμενη δεκαετία.

Τις επόμενες τέσσερις θέσεις της σχετικής κατάταξης καταλαμβάνουν, η Κωνσταντινούπολη που βρίσκεται στη δεύτερη θέση (17,5 δισ. ευρώ), η Βαρκελώνη (13,6 δισ. ευρώ), το Άμστερνταμ (11,8 δισ. ευρώ) και το Παρίσι (10,4 δισ. ευρώ). Η συμβολή του τουρισμού στο AEΠ του Παρισιού αναμένεται να ανέλθει στο 4% τα επόμενα χρόνια, παρά τις απώλειες διεθνών τουριστικών αφίξεων κατά 8% το 2015 εξαιτίας της τρομοκρατίας.

Οι Βρυξέλλες, αν και είχαν απώλειες 17% στη ζήτηση, μετά την τρομοκρατική επίθεση το Μάρτιο του 2016, την τελευταία 10ετία κατέγραψαν διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης στον κλάδο των ταξιδίων και τουρισμού σε σχέση με το Βέλγιο και αναμένεται να συνεχίσουν με ετήσια ανάπτυξη 7,3% την ερχόμενη δεκαετία.

Όπως εκτιμάται, η Αττάλεια και η Κωνσταντινούπολη, που επλήγησαν από την τρομοκρατία και την πολιτική αστάθεια στην Τουρκία, αναμένεται να παρουσιάσουν ανάπτυξη 8,6% και 9,8% αντίστοιχα, τη μεγαλύτερη σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή πόλη.