Με την αγορά 40 αεροσκαφών Boeing 787-10 Dreamliners, από την Emirates, πραγματοποιήθηκε η έναρξη του του Dubai Air Show 2017, την Κυριακή 12 Νοεμβρίου.

Η συμφωνία ύψους 15,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, φάνηκε να εκπλήσσει τον αρχιτέκτονα Airbus της Boeing, το προσωπικό του οποίου είχε παρακολουθήσει μια συνέντευξη τύπου με μεγάλη καθυστέρηση και άφησε το δωμάτιο μόλις λίγα λεπτά πριν από την ανακοίνωση.

Η Airbus ελπίζει ότι θα συνεχίσει την παραγωγή του διπλού αεροσκάφους Jumbo στην Emirates, τον μεγαλύτερο αερομεταφορέα του αεροσκάφους στον κόσμο, ο οποίος παρέλαβε το 100ο A380 τον περασμένο μήνα. Εκθέσεις που κυκλοφόρησαν πριν από την αεροπορική επίδειξη, έκαναν λόγο για μια σημαντική πώληση A380.

Αντ ‘αυτού, ο διευθύνων σύμβουλος της Emirates και ο πρόεδρος Sheikh Ahmed bin Saeed Al Maktoum εξήγησε ότι η αεροπορική εταιρεία είχε υπόψιν το Airbus A350 και αποφάσισε να πάρει το Boeing 787-10. «Συγκρίναμε τα δύο μήλα» αλλά διαπίστωσαμε ότι το Boeing 787 είναι η καλύτερη επιλογή για την Emirates δεδομένης της συντήρησης και ούτω καθεξής», δήλωσε.

Είναι η δεύτερη φορά που η Airbus χάνει την πώληση του A350 στην Emirates. Τον Ιούνιο του 2014, η κρατική Emirates ακύρωσε μια εντολή για 70 αεροσκάφη A350 μετά από μια αναθεώρηση σχετικά με τις “απαιτήσεις” του στόλου.

Το Boeing 787-10 τυπικά τιμολογείται στα 312,8 εκατομμύρια δολάρια. Η παράδοση θα αρχίσει το 2022.

Η Boeing Co. που εδρεύει στο Σικάγο έχει ήδη παραγγείλει 171 αεροσκάφη 787-10. Μεταξύ αυτών που περιμένουν το αεροσκάφος είναι η Etihad με βάση το Αμπού Ντάμπι.

Χαμηλές… πτήσεις φέτος

Αν και το Dubai Air Show 2017 είχε μία εντυπωσιακή έναρξη με μια μεγάλη πώληση, φαίνεται να κινείται σε πιο ήσυχους τόνους σε σχέση με παλιότερα.

Η μόνη άλλη σημαντική πώληση για τους κατασκευαστές αεροπλάνων ήταν από την Azerbaijan Airlines, η οποία θα αγοράσει πέντε Boeing 787-8, δύο φορτηγά αεροσκάφη και συντήρηση εξοπλισμού προσγείωσης κόστους περίπου 1,9 δισ. δολαρίων.

Έτσι η φετινή διοργάνωση, έχει μεγάλη απόσταση από εκείνη του 2013, όταν οι αεροπορικές εταιρείες επένδυαν 140 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες παραγγελίες πριν από την κατάρρευση των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου. Ωστόσο, πρόσφατα, οι τιμές ανέκαμψαν σε περίπου 60 δολάρια το βαρέλι.

Σημειώνεται ότι στο Dubai Air Show 2017, συμμετέχουν κι άλλες αεροπορικές εταιρείες εκτός από την Emirates, αλλά αυτή τη χρονιά απουσιάζει ένας από τους μεγαλύτερους αερομεταφορείς μακρινών αποστάσεων, η Qatar Airways, λόγω της διπλωματικής απόθεσης μεταξύ του Κατάρ και των τεσσάρων Αραβικών χωρών.

Η Qatar Airways τα προηγούμενα χρόνια είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο Air Show του Ντουμπάι, διατηρώντας ένα μεγάλο περίπτερο και παρουσιάζοντας τα τελευταία αεροσκάφη στους επισκέπτες.