Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της πρωτεύουσας της Υεμένης, που ελέγχεται από τους σιίτες Χούτι, ανακοίνωσε χθες Τρίτη 15 Νοεμβρίου, ότι μια αεροπορική επιδρομή, που αποδίδεται στους Σαουδάραβες, κατέστρεψε το  του αεροδρομίου της Σανάα, κάτι που ενδέχεται να εμποδίσει την προσγείωση των ανθρωπιστικών πτήσεων.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ανακοινώθηκε μια περιορισμένη άρση του χερσαίου αποκλεισμού, η οποία όμως κρίθηκε ανεπαρκής από τον ΟΗΕ. Το αεροδρόμιο της Σανάα ήταν ήδη κλειστό για τις εμπορικές πτήσεις και επιτρέπονταν μόνο οι ανθρωπιστικές. Την Τρίτη ξεκίνησαν και πάλι οι πτήσεις προς το αεροδρόμιο του Άντεν, που ελέγχεται από την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας ανέφερε ότι «Μια επιδρομή του αραβικού συνασπισμού προκάλεσε την πλήρη καταστροφή του συστήματος αεροπλοΐας, διακόπτοντας τις πτήσεις προς το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, δηλαδή των πτήσεων που διεξάγουν ο ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις».

Η ανακοίνωση αυτή έγινε αφού ο ΟΗΕ εξέφρασε φόβους για «το μεγαλύτερο λιμό» των τελευταίων δεκαετιών στην Υεμένη και κάλεσε τον υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμό, που διεξάγει από το 2015 στρατιωτική εκστρατεία εναντίον των Χούτι, να άρει αμέσως τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει στη χώρα.