Ανάμεσα στα πολλά «έξυπνα» προϊόντα που κυκλοφορούν, υπάρχουν και οι βαλίτσες, οι οποίες εκτός από εξυπηρέτηση στους κατόχους τους, παρουσιάζουν και πολλά προβλήματα.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του CNN, οι αεροπορικές American, Delta, Alaska Airlines, United Continental και Southwest Airlines (που διακινούν το 80% των επιβατών εντός χώρας) θα απαγορεύσουν τη λειτουργία τους εν ώρα πτήσης. Το πρόβλημα δημιουργείται από το γεγονός ότι οι «έξυπνες» βαλίτσες φέρουν μπαταρίες λιθίου, οι οποίες και δημιουργούν συνθήκες εκτός των ορίων ασφαλείας για χρήση εντός της καμπίνας του αεροσκάφους (λόγω φωτιάς που μπορεί να προκαλέσουν).

Η μπαταρία στο εσωτερικό των smart bags χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία (μέσω USB) σε συσκευές του χρήστη, για τον ηλεκτρονικό υπολογισμό του βάρους τους, καθώς και για τη λειτουργία του GPS που επιτρέπει στον κάτοχό τους να τις εντοπίζει ανά πάσα χρονική στιγμή.

Έτσι, οι αεροπορικές θα ζητούν από τις επόμενες μέρες να αφαιρέσουν τις σχετικές μπαταρίες από τις βαλίτσες τους, αν θέλουν να τις έχουν μαζί τους στην καμπίνα. Ωστόσο, υπάρχει πρόβλημα σε μερικά μοντέλα όπως αυτά της εταιρείας Bluesmart, όπου και η μπαταρία δεν μπορεί να αφαιρεθεί.

Σημειώνεται ότι η Bluesmart αναφέρει ότι έχει πουλήσει ήδη 65.000 τέτοιες βαλίτσες.