Η σορός του ρώσου πιλότου Ρομάν Φιλίποφ, που σκοτώθηκε όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε, καταρρίφθηκε σε έδαφος που ελέγχουν τζιχαντιστές αντάρτες της οργάνωσης Φάταχ αλ-Σαμ, επέστρεψε στην Ρωσία, σύμφωνα με ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, η σορός του πιλότου έγινε δυνατόν να επιστρέψει με την βοήθεια της τουρκικής κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται σε λεπτομέρειες. 

Ο Φιλίποφ θα ταφεί ως ήρωας και μετά θάνατον θα λάβει τη διάκριση του Ήρωα της Ρωσίας, μετά από σχετικό διάταγμα που υπέγραψε ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο πιλότος έως την τελευταία στιγμή προσπαθούσε να κρατήσει το αεροσκάφος στον αέρα. Παράλληλα, ενημέρωσε την διοίκηση ότι το ελικόπτερο του χτυπήθηκε από πύραυλο, ενώ όταν κατάλαβε ότι δεν μπορεί πλέον να το κρατήσει στον αέρα, το εγκατέλειψε και ανατινάχθηκε στο έδαφος με μια χειροβομβίδα, ώστε να μην πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών ανταρτών.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, έδωσε μια άνιση μάχη με τους εξτρεμιστές, μέχρι τις τελευταίες στιγμές ανοίγοντας πυρ εναντίον τους, ώστε να μην τους επιτρέψει να τον πλησιάσουν. Τραυματίσθηκε όμως βαριά και, όταν είδε ότι ήταν περικυκλωμένος από τους αντάρτες, οι οποίοι βρίσκονταν σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων, αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του με μια χειροβομβίδα.

Η κηδεία του Ρώσου πιλότου θα γίνει με στρατιωτικές τιμές στις 8 Φεβρουαρίου στην πόλη Βαρόνεζ. Ο Ρομάν Φιλίποφ αφήνει πίσω του σύζυγό και μια τετράχρονη κόρη.