Αλλάζουν τα δρομολόγια των πτήσεών τους μεγάλες αεροπορικές εταιρείες μετά την προειδοποίηση του Eurocontrol (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας) προς τους αερομεταφορείς που πετούν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, για πιθανά στρατιωτικά πλήγματα στη Συρία.

Συγκεκριμένα, το Eurocontrol εξέδωσε ανακοίνωση την Τρίτη 10 Απριλίου, στην οποία ανέφερε ότι «λόγω πιθανής έναρξης αεροπορικών πληγμάτων στη Συρία με πυραύλους αέρος- εδάφους ή/και πυραύλους κρουζ εντός των επόμενων 72 ωρών και ενδεχόμενης διακοπής των ραδιοεπικοινωνιών και των συστημάτων υποβοήθησης της πλοήγησης, θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή κατά τον προγραμματισμό πτήσεων στην Περιοχή Πληροφοριών Πτήσεων (FIR) Λευκωσίας και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η λιβανέζικη Middle East Airlines, μία από τις λίγες εταιρείες που πετούν απευθείας πάνω από τη Συρία, αλλάζει τα δρομολόγια των πτήσεών της προσωρινά, σύμφωνα με πηγή στο αεροδρόμιο της Βηρυτού, όπως αναφέρει το Reuters.

Εκπρόσωπος της Air France δήλωσε ότι η εταιρεία είχε αλλάξει κάποια δρομολόγια μετά την προειδοποίηση, συμπεριλαμβανομένων των πτήσεων με προορισμό τη Βηρυτό και το Τελ Αβίβ, ενώ η χαμηλού κόστους easyJet είπε ότι θα άλλαζε και τα δρομολόγια των πτήσεών της από το Τελ Αβίβ.

Το FIR Λευκωσίας που παρουσιάζεται στην ανακοίνωση του Eurocontrol καλύπτει όλη την Κύπρο, καθώς και τη θαλάσσια περιοχή γύρω από αυτήν, σύμφωνα με τον χάρτη στην ιστοσελίδα του οργανισμού. Στον χάρτη δεν παρουσιάζεται συγκεκριμένη περιοχή για την Ανατολική Μεσόγειο.

Εκπρόσωπος της Lufthansa δήλωσε ότι είναι ενημερωμένοι για την ανακοίνωση του Eurocontrol και ότι βρίσκονται σε στενή επαφή με τις Αρχές.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών Ryanair, British Airways, Etihad Airways και Royal Jordanian ανέφεραν ότι οι πτήσεις τους εκτελούνται κανονικά, αλλά παρακολουθούν την κατάσταση.

Επίσης, η Emirates επίσης παρακολουθεί την κατάσταση και είναι έτοιμη να προβεί σε προσαρμογές τους προγράμματός της, εάν κριθεί αναγκαίο.