Μία ακόμη αμφιλεγόμενη ιδέα για τις επιβατικές αεροπορικές πτήσεις χαμηλού κόστους παρουσίασε η ιταλική εταιρεία Aviointeriors.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία παρουσίασε το SkyRider 2.0, ένα κάθισμα που επιτρέπει στις αεροπορικές εταιρείες να αυξήσουν τον αριθμό των επιβατών. Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι οι επιβάτες θα κάθονται σχεδόν όρθιοι.

Τα καθίσματα παρουσιάστηκαν στην Έκθεση Εσωτερικών Χώρων Αεροσκαφών του Αμβούργου και στοχεύουν στο να βοηθήσουν τις αεροπορικές εταιρίες να χωρέσουν περισσότερους επιβάτες στα αεροπλάνα τους, καθώς με την ιδέα αυτή μειώνεται ο χώρος ανάμεσα στις σειρές καθισμάτων.

Είναι μία νέα, βελτιωμένη εκδοχή των σχεδίων που είχαν παρουσιαστεί το 2010, αλλά, δυστυχώς για την ιταλική εταιρία, δεν είχαν καταφέρει να «απογειωθούν».

Το αρχικό σχέδιο των Ιταλών, που όμως δεν εγκρίθηκε από την Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας των ΗΠΑ, είχε σχήμα σέλας αλόγου. Η Aviointeriors είχε τονίσει τότε πως οι καουμπόι μπορούν να κάθονται για ώρες πάνω στη σέλα του αλόγου τους, χωρίς να κουράζονται.

Στα νέα της σχέδια τα καθίσματα έχουν επιπλέον μαξιλαράκια, όπως και στύλους που τα συνδέουν με την οροφή και το πάτωμα του αεροσκάφους. Σύμφωνα με την ίδια την εταιρία, το SkyRider 2.0 επιτρέπει στους ταξιδιώτες να κάθονται σε όρθια θέση, εξασφαλίζοντας όμως παράλληλα την άνεσή τους.

Παρότι απομένει να ιδωθεί αν ο ορισμός των Ιταλών για την «άνεση» συνάδει με αυτό του μέσου επιβάτη– δεν συνέβη το ίδιο με την προηγούμενη προσπάθειά τους – η εταιρία επιμένει πως τα νέα καθίσματα, που θα χρησιμοποιούνται σε σύντομες πτήσεις, έχουν πολλά πλεονεκτήματα.

«Το σχέδιο του καθίσματος επιτρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των επιβατών κατά 20%, αυξάνοντας έτσι τα έσοδα για τις αεροπορικές εταιρείες», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Aviointeriors. «Επιπλέον, το Sky Rider 2.0 ζυγίζει 50% λιγότερο απ’ ότι ένα συνηθισμένο κάθισμα οικονομικής πτήσης».

Η ιδέα των όρθιων θέσεων υπάρχει εδώ και περίπου δύο δεκαετίες. Η Airbus πρότεινε τη δημιουργία ειδικού χώρου για όρθιους επιβάτες το 2003 και το 2010 ο πρόεδρος της Ryanair ανακοίνωσε πως σκέφτεται να δημιουργήσει έναν τέτοιο χώρο στα αεροπλάνα της.

Όμως, οι αεροπορικές εταιρίες δεν φαίνεται να ενστερνίζονται την ιδέα προς το παρόν.

«Δεν σκοπεύουμε να δοκιμάσουμε όρθιες πτήσεις», δήλωσε εκπρόσωπος αεροπορικής στο CNNi πέρσι.

Παρότι η Aviointeriors ορίζει το Skyrider 2.0 ως ότι νεότερο υπάρχει «στα φθηνά εισιτήρια επιβατικών πτήσεων», ειδικοί αερομεταφορών επισημαίνουν μία σειρά από εμπόδια που δεν επιτρέπουν την χρήση του, όπως ότι θα παρουσιαστούν καθυστερήσεις σε περίπτωση εκκένωσης του αεροσκάφους, λόγω του μεγάλου αριθμού των επιβατών, αλλά και το ότι ο επιβάτες θα έχουν πολύ περιορισμένο χώρο για τα προσωπικά τους αντικείμενα.

Πληροφορίες από CNN