Του Τρύφωνα Αλευρίτη

Μία από τις υψηλότερες μερισματικές αποδόσεις προσφέρει πλέον η Aegean  στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, η οποία φτάνει στο ύψος του 5,5 % (!) και σε μετρητά στα 0,55 ευρώ (από το ποσό αυτό αφαιρείται το 15% του φόρου μερισμάτων). Στη χθεσινή γενική συνέλευση της εταιρείας ο κ. Ευτύχης Βασιλάκης αναφέρθηκε σε όλα τα σημαντικά θέματα που αφορούν την εταιρία.

Πιο συγκεκριμένα, στο διάστημα 30 έως 45 ημερών, από σήμερα, αναμένεται η Aegean να υπογράψει το τελικό συμφωνητικό με την Airbus για την παραγγελία έως 42 αεροσκαφών της οικογένειας A320neo.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παραγγελία που έχει κάνει ποτέ ελληνική εταιρεία – ασχέτως κλάδου – αποτελώντας και τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση που έχει γίνει ποτέ στη χώρα, ενώ θα αναβαθμίσει και θα αλλάξει επίπεδο την ελληνική αεροπορική εταιρεία. Θυμίζουμε ότι το συνολικό deal, με τιμές τιμοκαταλόγου, ανέρχεται περίπου στα 5 δισ. δολ.(!).

Επιπλέον, ο κ. Βασιλάκης γνωστοποίησε ότι αυτό το διάστημα και παράλληλα με την τελική σύμβαση συζητά με τράπεζες, οργανισμούς μισθώσεων και άλλους φορείς για δυνητικές συμβάσεις και για τον τρόπο που θα γίνει η αποπληρωμή των αεροσκαφών.

Παράλληλα, τόνισε πως «η αίσθησή μας είναι ότι αυτή τη φορά θα έχουμε περισσότερα ιδιόκτητα αεροσκάφη (σ.σ. συγκριτικά με τα μισθωμένα σε leasing κ.λπ.), όμως αυτό είναι κάτι που ακόμη δεν έχει αποφασιστεί από το δ.σ.  

Ο κ. Βασιλάκης επισήμανε πως η αύξηση των τιμών του πετρελαίου φανερώνει την αναγκαιότητα της συγκεκριμένης επένδυσης, καθώς αυτά τα νέου τύπου αεροσκάφη, εκτός των άλλων, παρέχουν εξοικονόμηση καυσίμου περί το 15% κατά μέσο όρο.

Τόνισε πως από κάθε άποψη είναι επιτακτική η ανανέωση του στόλου, καθώς τα νέα αεροσκάφη λόγω της μικρότερης κατανάλωσης καυσίμου θα έχουν δυνατότητα μιας ώρας παραπάνω πτήσης, κάτι που θα δώσει την ευκαιρία για κάλυψη και νέων προορισμών με εμπορικό ενδιαφέρον.

Αναφορικά με το σκόπελο που φέρνει η κλιμακούμενη άνοδος στις τιμές του πετρελαίου μετά από μια τριετία ιδιαίτερα ευνοϊκή για τις αερομεταφορές, ο αντιπρόεδρος της Aegean Airlines γνωστοποίησε ότι «έχουμε προαγοράσει 55-58% των αναγκών μας σε πετρέλαιο για όλο το 2018, άρα η επίδραση από την αύξηση των τιμών θα είναι σχετικά μικρότερη».

Όσον αφορά,  την επιλογή της Airbus, ο κ. Βασιλάκης αποκάλυψε πως η εταιρεία έφτασε κοντά στο να κλείσει συμφωνία με τη Boeing, ενώ οι συζητήσεις και με τους δύο κορυφαίους κατασκευαστές αεροσκαφών ήταν επιβεβλημένες ώστε να επιτευχθούν οι καλύτεροι όροι

Μιλώντας για την πορεία της Aegean Airlines, ο διευθύνων σύμβουλος και «ψυχή» της επιχείρησης κ. Δημήτρης Γερογιάννης, επισήμανε ότι και το 2018 πάει εξαιρετικά, καθώς οι ενδείξεις σχετικά με τη ζήτηση της καλοκαιρινής περιόδου διαφαίνονται θετικές.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην περαιτέρω ενίσχυση των βασικών αγορών που είναι οι χώρες Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, σημειώνοντας ότι η ενίσχυση του δικτύου προσφέρει αυξημένη προσβασιμότητα σ’ αυτές τις βασικές αγορές, καθώς οι τρεις αυτές χώρες αφορούν το μεγαλύτερο μέρος των επιπλέον θέσεων.

Κάνοντας έναν μίνι απολογισμό του 2017 ο κ. Γερογιάννης τόνισε πως η χρονιά έκλεισε με τις καλύτερες – ιστορικά – πληρότητες για την εταιρεία, λόγω και της αποτελεσματικότερης αξιοποίησης του δικτύου αλλά και του στόλου. Το 2017 η Aegean μετέφερε 13,2 εκατ. επιβάτες μέσω ενός δικτύου 145 προορισμών σε 40 χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Για το  Μέρισμα

Η αποκοπή του μερίσματος θα γίνει την επόμενη Τρίτη 22 Μαΐου, ενώ δικαιούχοι θα είναι οι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Συστήματος Aυλων Τίτλων την 23.05.2018 (record date).

Η διανομή του μερίσματος θα ξεκινήσει στις 29 Μαΐου μέσω της Eurobank ενώ το καθαρό ποσό πληρωμής, μετά την παρακράτηση φόρων θα είναι 0,4675 ευρώ ανά μετοχή.

Τέλος,  στην τακτική γενική συνέλευση παρέστησαν και ψήφισαν 173 μέτοχοι της εταιρείας, οι οποίοι εκπροσώπησαν 55.357.116 μετοχές και ισάριθμους ψήφους, επί συνόλου 71.417.100 μετοχών και ψήφων, ή ποσοστό 77,51% επί του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου.