Του Θεόφιλου Ρόζενμπεργκ*

Τους επόμενους μήνες ο πληθυσμός της χώρας μας θα τριπλασιαστεί. Εκατοντάδες χιλιάδες πτήσεις θα γίνουν από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια. Χιλιάδες κρουαζιερόπλοια και σκάφη αναψυχής θα αγκυροβολήσουν στα μεγαλύτερα λιμάνια μας και περισσότεροι από είκοσι εκατομμύρια επισκέπτες θα διακινηθούν από στεριά, θάλασσα και αέρα για να απολαύσουν όπως κάθε χρόνο τις διακοπές τους.

Ταυτόχρονα, χιλιάδες συμπατριώτες μας θα μετακινηθούν για εργασία ή διασκέδαση στα μεγάλα αθλητικά γεγονότα του καλοκαιριού, ενώ δεν είναι λίγοι οι ομογενείς που έρχονται κάθε χρόνο απ’ όλες τις γωνιές της γης για να επισκεφτούν τους δικούς τους. Και κοντά σ΄αυτούς δεν ξεχνάμε τους χιλιάδες κατατρεγμένους που αναζητούν καταφύγιο σε δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στη χώρα μας…

Οι μετακινήσεις ενός τόσο μεγάλου αριθμού ανθρώπων από και προς όλες τις ηπείρους δεν είναι άμοιρες κινδύνων. Και, αλήθεια, δε λείπουν οι υγειονομικές κρίσεις σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ενώ η μετάδοση ασθενειών μέσα από τα σύγχρονα μέσα μεταφοράς είναι σήμερα εξαιρετικά εύκολη: από την επιδημία του κίτρινου πυρετού που ανησυχεί τις υγειονομικές αρχές της Βραζιλίας, στα κρούσματα των αναπνευστικών ιώσεων στα κράτη του κόλπου, την επιδημία του Δάγκειου πυρετού στις υπερπόντιες Γαλλικές κτήσεις του Ινδικού ωκεανού, μέχρι την πρόσφατη αναζωπύρωση της επιδημίας του θανατηφόρου Έμπολα στο Κονγκό.

Όλα αυτά τα εξαιρετικά μεταδοτικά νοσήματα έχουν, όπως είναι φυσικό, κινητοποιήσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και έχουν σημάνει συναγερμό στις υπηρεσίες υγειονομικής προστασίας όλων των κρατών. Για το σκοπό αυτό έχει συνταχθεί και εφαρμόζεται ο Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός που επιβάλλει σε όλα τα κράτη να παίρνουν μέτρα προστασίας για την έγκαιρη διάγνωση και περιορισμό της εξάπλωσης των νοσημάτων.

Νοσήματα που μεταδίδονται εύκολα με τα αποδημητικά πτηνά, τα έντομα και τα εισαγόμενα τρόφιμα, νοσήματα που μεταδίδονται με την απρόσεκτη σεξουαλική επαφή ή με τα σταγονίδια, νοσήματα που διασπείρονται από την έλλειψη μέτρων υγιεινής, από την αμέλεια εμβολιασμού, από την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, όλα αυτά αποτελούν στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη κοινωνία μας σοβαρές απειλές για την υγεία μας.

Η ευθύνη των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας της χώρας μας για την προστασία από διασυνοριακές υγειονομικές απειλές των εκατομμυρίων ξένων επισκεπτών αλλά και του μόνιμου πληθυσμού είναι τεράστια:

Με το σύνθημα «Επισκεφτείτε την Ελλάδα με υγεία και ασφάλεια» οι υγειονομικές υπηρεσίες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας διακριτικά και αθόρυβα προετοιμάζονται εδώ και καιρό για να εξασφαλίσουν ότι τα εκατομμύρια των επισκεπτών μας θα απολαύσουν τη διαμονή τους χωρίς κίνδυνο από ατυχήματα και υγειονομικές απειλές.

Ένα δίχτυ υγειονομικής προστασίας απλώνεται στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στις οδικές και θαλάσσιες πύλες εισόδου προκειμένου έγκαιρα να περιφρουρήσει και να προστατεύσει την υγειονομική ασφάλεια των εκατομμύριων ταξιδιωτών και των ντόπιων πληθυσμών.

Την προσεχή εβδομάδα 7 και 8 Ιουνίου, επιστήμονες από όλες τις χώρες της Ευρώπης, ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μαζί με έλληνες επιστήμονες από το ΚΕΕΛΠΝΟ, θα συναντηθούν στο εμβληματικό μουσείο της Ακρόπολης σ’ένα διεθνές φόρουμ με θέμα τις «Καλές πρακτικές στην εφαρμογή του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού».

Στο διεθνές αυτό συνέδριο υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων πλαισιωμένοι από στελέχη των υγειονομικών υπηρεσιών των Περιφερειών, των αερουγειονομείων, των υπηρεσιών υγείας των λιμένων, των χερσαίων πυλών εισόδου, των εκπροσώπων της τουριστικής βιομηχανίας, των κτηνιατρικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών διατροφικής ασφάλειας θα συζητήσουν τα σύγχρονα μέτρα επιδημιολογικής επιτήρησης και προστασίας,έτσι ώστε να εξασφαλιστεί και για τη χώρα μας η τόσο αναγκαία διεθνής συνεργασία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των διασυνοριακών υγειονομικών απειλών.

Η πρόκληση είναι μεγάλη. Και μόνο με την αποτελεσματική συνεργασία όλων αυτών των φορέων θα μπορούμε να διαφημίζουμε μια υγειονομικά ασφαλή Ελλάδα.

Ο Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ είναι αν. καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας και πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. 

Πηγή: Να προστατεύσουμε την υγεία των Ελλήνων και των χιλιάδων επισκεπτών μας 

Δημοσιεύθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ