Της Ηλέκτρας Αλευρίτη
Μουδιασμένη είναι η αεροπορική και τουριστική αγορά μετά το δεύτερο μεγάλο λουκέτο στον κλάδο της μεταπώλησης των αεροπορικών εισιτήριων. Το πρώτο «κανόνι» ήταν πριν μερικά χρόνια από την Airfasttickets του Νίκου Κοκλώνη και τώρα ήρθε η σειρά της Tripsta (Travelplanet24, Airtickets, Tripsta.com) συμφερόντων των Γερμανών Φίλιππου Μπρίνκμαν και Κρίστοφ Κάιμ. Βέβαια, οι δύο περιπτώσεις είναι τελείως διαφορετικές, όσον αφορά στη ζημιά και στη ευθύνη.
Το οικονομικό αδιέξοδο της Tripsta οφείλεται στις συνεχείς προσφορές τιμών προς τους επιβάτες κοντά ή και κάτω του κόστους αγοράς των αεροπορικών εισιτηρίων, γεγονός που εξώθησε την εταιρεία στη συνεχή χρηματοδότηση για να εξασφαλίζει χρήματα ώστε να κλείνει προηγούμενα οικονομικά χρέη. Με απλά λόγια, «μπάλωνε» τα προηγούμενα χρέη, με συνεχή δανεισμό και αυτό γιατί πούλαγε σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα χαμηλότερα και από τις ίδιες τις αεροπορικές εταιρείες!
Ποιος όμως έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για αυτό το «φέσι» και πώς έφτασε να χρωστάει τόσα πολλά η airtickets; Η ανεπάρκεια των αρχών της IATA; Ήδη από το 2015 οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρείας αυξάνονταν από 20 εκατομμύρια στα 40 εκατομμύρια και ακολούθως έφτασαν τα 50 στα τέλη του 2016 και ξεπέρασαν τα 72 φέτος, όπως αναφέρουν κύκλοι στην αεροπορική αγορά. Και εκτός από την IATA, οι αεροπορικές εταιρείες έχουν ευθύνη; Και γιατί, δεν γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος όταν «μυρίζει το ψάρι»; Γιατί δεν ζητήθηκε μια τραπεζική εγγυητική στον Φίλιππο Μπρίνκμαν αμέσως μετά την αλλαγή του καθεστώτος της εταιρείας του, πριν από μερικά χρόνια όταν εξαγόρασε η travelplanet24 την Airtickets;
Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να αλλάξει το νομικό πλαίσιο από την IATA, όπως για παράδειγμα τα χρονικά όρια της πίστωσης -το λεγόμενο BSP να μην είναι μηνιαίο ή δεκαπενθήμερο όπως είναι τώρα, αλλά καθημερινό ή εβδομαδιαίο, για να μην διογκώνονται τα χρέη και φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη.
Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς πάντως, το σύστημα θα αλλάξει άρδην, καθώς θα υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα, το ISS, το οποίο θα περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες για τα γραφεία: Στην πρώτη περίπτωση, δεν θα υπάρχει καθόλου πίστωση και το γραφείο θα πληρώνει cash, στη δεύτερη περίπτωση θα υπάρχει μια μικρή εγγυητική και στην τρίτη κατηγορία θα υπάρχει μεγάλη εγγυητική.
Σημειώνεται πάντως ότι στην περίπτωση της airtickets, οι επιβάτες που έχουν προμηθευτεί εισιτήρια από τη συγκεκριμένη εταιρεία, εξυπηρετήθηκαν και εξυπηρετούνται κανονικά, τη στιγμή που οι απλήρωτες υποχρεώσεις βαραίνουν τους πιστωτές -τις αεροπορικές εταιρείες δηλαδή- και όχι τους πελάτες. Η Aegean Airlines πάντως ανακοίνωσε σχετικά ότι η συνολική έκθεσή της εκτιμάται σήμερα σε ποσό που δεν ξεπερνά τις 400 χιλιάδες ευρώ, ενώ άλλες αεροπορικές εταιρείες, όπως η Emirates, είχαν ήδη λάβει τα μέτρα τους και δεν ζημιώθηκαν καθόλου.
Όσο καλές και να είναι οι προθέσεις πάντως, μιας εταιρείας, το σίγουρο είναι ότι το ελληνικό επιχειρείν, ειδικά στο κομμάτι του τουρισμού που είναι πολλά υποσχόμενο, αμαυρώνεται με τέτοιες περιπτώσεις χρεoκοπίας, κάτι που ενδεχομένως να οδηγεί στην απομάκρυνση από τη χώρα μας ή στο «πάγωμα» περαιτέρω επενδύσεων από αεροπορικές εταιρείες στην Ελλάδα, οι οποίες είναι λογικό να φοβούνται και να μην εμπιστεύονται την ελληνική αγορά, λόγω του κινδύνου να χάσουν χρήματα.