Γράφει ο Αλέξης Αντιμάντο 

Tην Τετάρτη (8/8/2018) το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την υπόθεση Σκριπάλ. Οι Αμερικανοί κατέληξαν ότι η Μόσχα βρίσκεται πίσω από την απόπειρα δολοφονίας με νευροτοξική ουσία του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ καθώς και της κόρης του, Γιούλια Σκριπάλ, στην Αγγλία τον περασμένο Μάρτιο, κάτι που η ρωσική πλευρά κατηγορηματικά αρνείται.

Οι κυρώσεις, που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ εντός Αυγούστου, θα περιλαμβάνουν αρχικά, σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την απαγόρευση εξαγωγών αγαθών που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια από τις ΗΠΑ στη Ρωσία. Σε περίπτωση που οι ΗΠΑ δεν λάβουν αξιόπιστες εγγυήσεις ότι η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιήσει ξανά στο μέλλον χημικά όπλα, τότε θα προχωρήσουν σε δεύτερο «κύμα» κυρώσεων, στο οποίο θα περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, και η απαγόρευση στην Aeroflot, που αποτελεί τον κρατικό εθνικό αερομεταφορέα της Ρωσίας, να εκτελεί πτήσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. 

Η είδηση αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε ντόμινο εξελίξεων, με τις μετοχές της Aeroflot να σημειώνουν σημαντική πτώση 11% στο Χρηματιστήριο της Μόσχας το πρωί της Πέμπτης, μια μέρα δηλαδή μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων από την Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με τον Ντένις Βόρτσικ, αναλυτή της εταιρίας Uralsib Capital, αν η ΗΠΑ πράγματι επιβάλλουν στην Aeroflot απαγόρευση πτήσεων προς αμερικανικά αεροδρόμια, τότε η ρωσική εταιρία απειλείται με απώλεια του 5% περίπου των εσόδων της. 

H Aeroflot είναι, επί του παρόντος, η μοναδική αεροπορική εταιρία που συνδέει με απευθείας πτήσεις την Ρωσία με τις ΗΠΑ. Οι αμερικανικές United και American έχουν ήδη σταματήσει να εκτελούν δρομολόγια μεταξύ των δύο χωρών ενώ η Delta ανακοίνωσε τον περασμένο Μάρτιο πως και αυτή με τη σειρά της θα διακόψει οριστικά τις πτήσεις προς Ρωσία.

Φυσικά η ρωσική πλευρά δεν υπήρχε περίπτωση να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια και έτσι δεν άργησε να έρθει η επίσημη αντίδραση της, με τον Μαξίμ Σουράγιεφ, μέλος της Κρατικής Δούμας, να προειδοποιεί τις ΗΠΑ ότι η Ρωσία διαθέτει την απαραίτητη ισχύ για να απαντήσει με ανάλογο τρόπο στις κυρώσεις. 

Όντας η μεγαλύτερη χώρα σε έκταση στον κόσμο, η Ρωσία διαθέτει τεράστιο εναέριο χώρο. Σε περίπτωση που αυξήσει σημαντικά τα τέλη διεύλευσης του εναέριου χώρου της θα φέρει σε δυσμενή θέση τις αεροπορικές εταιρίες των ΗΠΑ αλλά και άλλων χωρών, οι οποίες, εκτελώντας δρομολόγια προς Ευρώπη και Ασία, πετούν πάνω από τη Ρωσία. Οι τελευταίες θα αναγκαστούν είτε να προσαρμοστούν στα νέα οικονομικά δεδομένα που θα επιβάλλει η Ρωσία είτε να αποφεύγουν εφεξής να χρησιμοποιούν τον ρωσικό εναέριο χώρο. Και στις δύο περιπτώσεις οι συνέπειες θα είναι σημαντικές αφού το κόστος των πτήσεων θα πάρει την ανιούσα

Πάντως ο ενάεριος χώρος δεν είναι το μόνο «χαρτί» που διαθέτουν οι Ρώσοι για να απαντήσουν στους Αμερικανούς. Μέσα στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί, συνεπεία των τελευταίων εξελίξεων σε πολιτικό επίπεδο, μοιάζει πολύ δύσκολο να μέινουν ανεπηρέαστες και οι ρωσικές παραγγελίες αμερικανικών αεροσκαφών. Για παράδειγμα, η παραγγελία των 30 Boeing 737 Max 8 της Pobeda, θυγατρικής εταιρίας χαμηλού κόστους της Aeroflot, μόνο σίγουρη δεν θα πρέπει να θεωρείται πλέον.

Οι εξελίξεις στον χώρο των αερομεταφορών, λοιπόν, αναμένεται να είναι ραγδαίες, αν η Ουάσινγκτον ενεργοποιήσει και το δεύτερο «κύμα» κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας και μπλοκάρει την Aeroflot από τις ΗΠΑ…