Τα αεροσκάφη με έναν κυβερνήτη είναι η επόμενη καινοτομία στον τομέα των αερομεταφορών, για την οποία η Boeing εργάζεται, με τεχνολογικές βελτιώσεις που θα μειώσουν την απαίτηση ύπαρξης δύο πιλότων στο πιλοτήριο, σύμφωνα με το money-tourism.gr.

Σύμφωνα με τους υφιστάμενους ισχύοντες ευρωπαϊκούς κανόνες για την αεροπορία, τα αεροσκάφη επιβατών που έχουν περισσότερες από 20 θέσεις, πρέπει να διαθέτουν δύο πιλότους στο θάλαμο διακυβέρνησης. Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της Boeing, Steve Nordlund, δήλωσε ότι η αυτόνομη τεχνολογία που επιτρέπει τη μείωση του πληρώματος στο αεροπλάνο βρίσκεται σε διαδικασία ταχείας ανάπτυξης. Οι αεροπορικές εταιρείες πιστεύουν στα αυτόνομα αεροσκάφη και οι εταιρίες κατασκευής εμπορικών αεροσκαφών, δουλεύουν στην κατεύθυνση αυτή.

Ο Steve Nordlund είπε επίσης ότι ένα αεροσκάφος Β-737 χωρίς πιλότους στο εγγύς μέλλον δεν πρέπει να αναμένεται, υποστήριξε όμως ότι νέοι αυτοματισμοί στο πιλοτήριο, θα επέτρεπαν την μείωση των πιλότων. Τα τελευταία χρόνια τα αεροσκάφη έχουν αυτοματοποιηθεί, αλλά η μείωση των πιλότων είναι ακόμη μια δύσκολη προοπτική, κατέληξε.