Γράφει ο Αλέξης Αντιμάντο

Δεν χωράει αμφιβολία ότι το επάγγελμα του κυβερνήτη αεροσκαφών είναι από τα πλέον ανδροκρατούμενα επαγγέλματα στον κόσμο. Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Γυναικών Πιλότων, μόλις το 5% των κυβερνητών παγκοσμίως είναι γυναίκες (δηλαδή 7,409 κυβερνήτες). Για να αντιληφθεί κανείς καλύτερα το συγκεκριμένο ποσοστό, αρκεί να αναφερθεί πως γυναίκα πιλότο θα συναντήσει ένας επιβάτης στη μία από τις είκοσι πτήσεις που θα κάνει.

Αυτό, πάντως, που αξίζει ξεχωριστής μνείας είναι το γεγονός ότι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών πιλότων στον κόσμο δεν είναι κάποια της Δύσης αλλά μια ασιατική χώρα, και συγκεκριμένα η Ινδία.

Στην χώρα της Νότιας Ασίας το 13% των κυβερνητών είναι γυναίκες, με αρκετές αεροπορικές εταιρίες της Ινδίας να εκτελούν τακτικά πτήσεις με εξ’ολοκλήρου γυναικείο πλήρωμα. Το ποσοστό αυτό είναι εντυπωσιακά μεγάλο, δεδομένου ότι στις ΗΠΑ, που είναι αυτή την στιγμή η μεγαλύτερη αεροπορική αγορά του κόσμου, οι γυναίκες αποτελούν μετά βίας το 5% του συνολικού αριθμού πιλότων της χώρας.

Η Ινδία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αεροπορική αγορά στον κόσμο, με την αγορά εσωτερικού της ασιατικής χώρας να παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 22% μόλις τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους. Η αυξημένη ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια στην Ινδία έχει οδηγήσει τις αεροπορικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα να προσλαμβάνουν πιλότους με φρενήρεις ρυθμούς, και ανάμεσα σε αυτούς είναι πάρα πολλές γυναίκες. Η δε SpiceJet φιλοδοξεί μέσα στην επόμενη τριετία, το 1/3 των πιλότων της να είναι γυναίκες.

Η ηχηρή παρουσία του γυναικείου φύλου στην αεροπορική αγορά της Ινδίας αποτελεί αναμφίβολα ευχάριστη έκπληξη. Αυτό οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην δυνατότητα των γυναικών να απολαμβάνουν, στο συγκεκριμένο επάγγελμα, ίσες ευκαιρίες και ίσα δικαιώματα με τους άνδρες συναδέλφους τους αλλά ακόμα και πρόσθετες παροχές. Για παράδειγμα, εκτός από ίσες αμοιβές με τους άνδρες, στις γυναίκες πιλότους οι εργοδότες τους προσφέρουν, κατά τις βραδινές βάρδιες, μεταφορά με όχημα της εταιρίας καθώς και συνοδό ασφαλείας.

Κατά την Shweta Singh, η οποία πριν από 20 χρόνια έγινε μία από τις πρώτες γυναίκες πιλότους της Ινδίας, το επάγγελμα του κυβερνήτη είναι το ασφαλέστερο στη χώρα, αφού κανένας άλλος εργασιακός χώρος δεν παρέχει τέτοια προσοχή, ασφάλεια και φροντίδα σε μια γυναίκα.

Σε μια χώρα που το 2012 είχε ψηφιστεί, ανάμεσα στις χώρες του G20, ως η χειρότερη για να ζει μια γυναίκα, η αεροπορική βιομηχανία αποτελεί όαση, παράδειγμα προς μίμηση και οδηγός για το μέλλον της ινδικής οικονομίας και κοινωνίας που θα βασίζεται στην ισότητα των δύο φύλων και στις ίσες ευκαιρίες.