Γράφει ο Αλέξης Αντιμάντο
Δίχως αμφιβολία η αεροπορική συμμαχία Oneworld μονοπωλεί, τον τελευταίο καιρό, το ενδιαφέρον των ΜΜΕ αφού οι εξελίξεις στους κόλπους της είναι ραγδαίες. Μετά τους έντονους δημόσιους καυγάδες των Qantas και Qatar Airways και την διαφαινόμενη αποχώρηση της τελευταίας από την συμμαχία, έρχονται στην επιφάνεια φήμες για διεύρυνση και, κατ’επέκταση, ενδυνάμωση της Oneworld με την προσχώρηση σε αυτήν δύο νέων αεροπορικών εταιριών στο προσεχές μέλλον.
Συγκεκριμένα, όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα Skift, η Alaska Airlines εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να συμμετάσχει για πρώτη φορά σε μια αεροπορική συμμαχία, με την Oneworld να φαντάζει ο πιο πιθανός προορισμός της. Ωστόσο ο αμερικανικός αερομεταφορέας, που μέχρι σήμερα έχει υπογράψει συμφωνία για πτήσεις κοινού κωδικού με 17 αεροπορικές εταιρίες από όλον τον κόσμο, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι Aer Lingus, British Airways, Japan Airlines, Korean Air, Qantas, Emirates, Korean Air αλλά και American Airlines αν και επιθυμεί να συνεργαστεί στενά με την Oneworld, δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνει και πλήρες μέλος της συμμαχίας.
H αεροπορική εταιρία της Αλάσκα πιο πιθανό μοιάζει να πάρει τον τίτλο του «Oneworld Connect» μέλους, ένα στάτους που, αν και πιο περιορισμένο, θα επιτρέπει στην Alaska Airlines και τους επιβάτες της να απολαμβάνουν ορισμένα από τα προνόμια που χαρίζει μια αεροπορική συμμαχία. Η Oneworld διαθέτει μέχρι στιγμής μόνο ένα connect μέλος, την Fiji Airways, η οποία ξεκίνησε την συνεργασία της με την συμμαχία τον περασμένο Ιούνιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη μορφή συνεργασίας είναι μια πρόσφατη επινόηση των αεροπορικών συμμαχιών, που επιτρέπει σε μικρότερους αερομεταφορείς να χτίσουν στενές σχέσεις με αυτήν, δίχως να επωμίζονται το πολύ μεγάλο κόστος που συνεπάγεται η συμμετοχή σαν πλήρες μέλος.
Η συνεργασία της Alaska Airlines με την Oneworld θα είναι, αναμφισβήτητα win-win αφού η μεν Alaska, μέσω της συμμαχίας, θα διευρύνει το δίκτυο της, προσφέροντας συνδέσεις και επιλογές για πτήσεις προς όλο τον κόσμο, οι δε εταιρίες της Oneworld θα επωφεληθούν από την πολύ ισχυρή θέση που κατέχει η εταιρία της Αλάσκα σε Σιάτλ, Λος Άντζελες και Σαν Φρανσίσκο. Εξίσου σημαντική θα είναι και η δυνατότητα να κερδίζουν και να εξαργυρώνουν αεροπορικά μίλια οι πελάτες και κάτοχοι καρτών αφοσίωσης της Alaska Airlines, πετώντας με κάποια άλλη εταιρία που ανήκει στην οικογένεια της Oneworld. Τέλος, μέσω της συνεργασίας της με την Oneworld, η Alaska Airlines θα μπορέσει να κοντράρει σημαντικά την πανίσχυρη Southwest, που επίσης δεν ανήκει, επί του παρόντος, σε κάποια αεροπορική συμμαχία.
Η δεύτερη αεροπορική εταιρία που φημολογείται ότι βρίσκεται μια ανάσα από την Oneworld είναι η Royal Air Maroc (RAM), ο εθνικός αερομεταφορέας του Μαρόκου. Μάλιστα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα The Points Guy, ο διευθύνων σύμβουλος της RAM, Αμπντελχαμίντ Αντού, θα δώσει το παρών στις 5 Δεκεμβρίου στη συνέντευξη τύπου της Oneworld στη Νέα Υόρκη, όπου η αεροπορική συμμαχία θα ανακοινώσει επίσημα το όνομα της εταιρίας που θα αποτελέσει το νέο μέλος της. Το γεγονός αυτό πυροδότησε τις φήμες για πιθανή είσοδο της Royal Air Maroc στην Oneworld, ένα σενάριο που πάντως δεν μοιάζει καθόλου απίθανο.
Η Royal Air Maroc εξυπηρετεί από τoν κύριο κόμβο της, την Καζαμπλάνκα, ένα ευρύ δίκτυο προορισμών στην Δυτική Αφρική. Μέσω της RAM η Oneworld θα αποκτήσει παρουσία στην ελκυστική και ολοένα και αναπτυσσόμενη αεροπορική αγορά της Αφρικής. Nα σημειωθεί, εξάλλου, ότι από τις τρεις μεγάλες συμμαχίες η Oneworld είναι η μόνη που δεν έχει εκπροσώπηση στην Μαύρη Ήπειρο, αφού η SkyTeam εκπροσωπείται από την Kenya Airways και η Star Alliance από τις South African Airways και Ethiopian Airlines.
Συν τοις άλλοις, ο εθνικός αερομεταφορέας του Μαρόκου συνεργάζεται ήδη με τις Iberia και Qatar Airways που αποτελούν μέλη της Oneworld (αν και η παραμονή της τελευταίας στην συμμαχία στο μέλλον δεν είναι διόλου δεδομένη).
Στο παρελθόν, πάντως, το όνομα της Royal Air Maroc είχε ακουστεί για την Star Alliance, ωστόσο η εταιρία δεν προσχώρησε ποτέ στην συγκεκριμένη συμμαχία ούτε έγινε κάποια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση από τις δύο πλευρές.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι το 96% των μετοχών της Royal Air Maroc είναι υπό τον έλεγχο του κράτους του Μαρόκου, με το υπόλοιπο 4% να μοιράζεται μεταξύ Ιberia (0,95%) και Air France (2,85%). Αν πράγματι μπει στην Oneworld η RAM, τότε δεν αποκλείεται να δούμε την γαλλική εταιρία, που είναι ηγετικό μέλος της ανταγωνίστριας συμμαχίας SkyTeam, να πουλάει το δικό της μερίδιο στην αραβική εταιρία.