Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού για τον θεματικό τουρισμό. Υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ποτάμι, ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης πλην του ΚΚΕ που καταψήφισε επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια. Η υπουργός Πολιτισμού Έλενα Κουντουρά διαβεβαίωσε ότι έχει λάβει υπόψη τις παρατηρήσεις και προτάσεις που έχουν γίνει τόσο από τους αρμόδιους φορείς όσο και από τα κόμματα και θα καταθέσει τροπολογίες και νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο πριν τη συζήτηση του στην Ολομέλεια.

“Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη θεσμική παρέμβαση για την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού με βάσει τα διεθνή πρότυπα και τις διεθνείς τάσεις. Είναι ένα νομοσχέδιο που ανοίγει νέους ορίζοντες στους επαγγελματίες του κλάδου και είναι προϊόν ευρείας διαβούλευσης”, τόνισε η κ. Κουντουρά. Η υπουργός Πολιτισμού υποστήριξε ότι δίνονται λύσεις σε χρόνια προβλήματα αλλά και σε πάγια δίκαια αιτήματα και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να αναπτυχθούν νέες μορφές τουρισμού στο άμεσο μέλλον και η Ελλάδα να γίνει τουριστικός προορισμός για 365 μέρες το χρόνο. Όπως είπε η κ. Κουντουρά η Ελλάδα είχε αύξηση τα δύο τελευταία χρόνια πάνω από 40% στο θεματικό τουρισμό καθώς ενισχύθηκε και προωθήθηκε ο χειμερινός τουρισμός στην ύπαιθρο.

“Ενθαρρύνουμε την διασύνδεση του τουρισμού με όλους τους τομείς της οικονομίας. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τις περιφερειακές και τοπικές κοινωνίες μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την προσέλκυση νέων επενδύσεων”, επεσήμανε. Έμφαση έδωσε τόσο στον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για τις αδειοδοτήσεις όσο και στη δημιουργία ενός πιο ευέλικτου σχεδίου για τη δημιουργία μαρινών. “Επιλύσαμε τα τρία τελευταία χρόνια χρόνιες παθογένειες της τουριστικής αγοράς, θεσπίσαμε κανόνες, ξεμπλοκάραμε επενδύσεις που βρήκαμε στα συρτάρια όπως αυτά που αφορούσαν τις ιαματικές πηγές και τις μαρίνες. Δημιουργήσαμε πλέον μια νέα πραγματικότητα την οποία έχει ανάγκη η αγορά”, κατέληξε η κ. Κουντουρά.