Η αστυνομία της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε πως θα χρησιμοποιήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία θα χρησιμοποιούνται μόνο από ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς που έχουν λάβει ειδικές άδειες από την Technical Assistance Response Unit (TARU). 

«Η αστυνομία της Νέας Υόρκης πρέπει να είναι πρόθυμη να αξιοποιήσει τα οφέλη της νέας, και πάντα βελτιούμενης τεχνολογίας. Το νέο μας πρόγραμμα UAS είναι κομμάτι αυτής της εξέλιξης. Επιτρέπει στους άριστα εκπαιδευμένους αστυνομικούς μας να ανταποκρίνονται ακόμα καλύτερα στους πολίτες που υπηρετούν και να κάνουν την κρίσιμης σημασίας δουλειά της NYPD με πιο αποτελεσματικούς, αποδοτικούς και ασφαλείς για όλους τρόπους», είπε ο επίτροπος Αστυνομίας, Τζέιμς ο’ Νιλ

Οι αστυνομία της Νέας Υόρκης αναφέρει πως τα drones θα χρησιμοποιούνται σε υποθέσεις έρευνας και διάσωσης, καταγραφής χώρων ατυχημάτων και εγκλημάτων, έρευνας σε δυσπρόσιτες περιοχές, παρακολούθησης πλήθους σε μεγάλα events, παροχής βοήθειας σε καταστάσεις ομηρίας και σε άλλες καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, με σχετική έγκριση.

Από την άλλη, αναφέρει πως περιπτώσεις, όπως περιπολίες ρουτίνας, ακινητοποίηση οχημάτων και υπόπτων, έλεγχο κυκλοφορίας, χρήση ως όπλα (και εξοπλισμό με όπλα) και έρευνες άνευ εντάλματος δεν θα χρησιμοποιούνται τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Εννοείται πως αντιδράσεις έχουν δημιουργηθεί ήδη από την ανακοίνωση των προγραμμάτων αυτών. Για παράδειγμα, η NYCLU (New York Civil Liberties Union) εξέφρασε σοβαρούς προβληματισμούς και η αστυνομία έκανε κάποιες αλλαγές, «ωστόσο συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως το πρόγραμμα drones της NYPD αποτελεί σοβαρή απειλή προς την ιδιωτικότητα των κατοίκων της Νέας Υόρκης». 

Σύμφωνα με τον βοηθό νομικό διευθυντή της NYCLU, Κρίστοφερ Νταν, «Η πολιτική της NYPD για τη χρήση drones δεν θέτει ουσιώδεις περιορισμούς στη χρήση drones από την αστυνομία στη Νέα Υόρκη και ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία ενός μόνιμου αρχείου βίντεο από drones με πολιτικές δραστηριότητες και προσωπικές ιδιωτικές συμπεριφορές, ορατές μόνο από τον ουρανό».