Μια ανάσα πριν τις γιορτές και όλα δείχνουν πως τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας θα… δουν μείωση στον πληθυσμό τους, καθώς φέτος οι αρκετοί Έλληνες αποφάσισαν να αφήσουν τα σπίτια τους και να ταξιδέψουν, επιβεβαιώνοντας τα στοιχεία των τελευταίων ετών που δείχνουν αύξηση των ταξιδίων των Ελλήνων.

Έτσι, λοιπόν, για την εορταστική περίοδο της φετινής χρονιάς παρουσιάστηκε ανοδική πορεία στις κρατήσεις ταξιδιών στο εξωτερικό, με πρωταγωνίστριες χώρες το Λονδίνο, τη Βιέννη, την Ελβετία, τη Φιλανδία και το Βελιγράδι (κλασικές αξίες των Χριστουγέννων), αλλά και μακρινούς προορισμούς, όπως η Κεντρική και Λατινική Αμερική, η  Αφρική και η Αυστραλία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζεται και για τις αραβικές χώρες.

Όσον αφορά στις κρατήσεις σε ελληνικούς προορισμούς παραμένουν σταθερές, χωρίς ιδιαίτερη μείωση, αλλά ούτε αύξηση, καθώς οι Έλληνες τουρίστες συνεχίζουν να βρίσκουν ακριβές τις υπηρεσίες και οδηγούνται σε ταξίδια στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της FedHATTA (Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού), Λύσανδρο Τσιλίδη, το κύριο χαρακτηριστικό της εφετινής εορταστικής περιόδου είναι ότι οι κρατήσεις των διακοπών έγιναν νωρίς, ήδη από τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου με μεγάλη πληρότητα στα προσφερόμενα πακέτα. Όπως τόνισε, «το γεγονός αυτό οφείλεται στην ανακοίνωση των πακέτων από τα τουριστικά γραφεία νωρίτερα από άλλες χρονιές, στις ελκυστικές early booking τιμές αλλά και στην αλλαγή της ψυχολογίας των Ελλήνων καταναλωτών, οι οποίοι συνειδητά πλέον επιλέγουν διακοπές, επιλέγουν τουριστικό γραφείο – σύμβουλο, επιλέγουν τη σιγουριά και τη φερεγγυότητα που διασφαλίζουν τα νόμιμα τουριστικά γραφεία. Άλλωστε, οι διακοπές και τα ταξίδια δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη της εποχής μας».