Την παρθενική του πτήση ολοκλήρωσε πρόσφατα το πρώτο εκπαιδευτικό/μαχητικό προ-παραγωγής αεροπλάνο Aero L-39NG στο αεροδρόμιο της Aero Vodochody.

Το αεροπλάνο L-39NG είναι ενα αποτελεσματικό εκπαιδευτικό που σχεδιάστηκε ως ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό σύστημα για τις σύγχρονες πολεμικές αεροπορίες. Το L-39NG είναι “παιδί” του υφιστάμενου L-39 Albatros, αλλά χρησιμοποιεί τελευταίες τεχνολογίες και εξοπλισμό.

Η ισχύς παρέχεται από τον σύγχρονο κινητήρα FJ44-4M που διατίθεται από την υπηρεσία υποστήριξης κινητήρων TAP Blue για την εξασφάλιση πρωτοφανούς αξιοπλοΐας και προβλέψιμων εξόδων συντήρησης. Τα ηλεκτρονικά βοηθήματα πτήσης ειναι προετοιμασμένα για την εκπαίδευση των μελλοντικών πιλότων των αεροπλάνων 4ης και 5ης γενιάς και μπορούν να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των πελατών.

Το L-39NG φέρει πέντε σημεία ανάρτησης όπλων και ευρύ φάσμα τεχνολογιών προσομοίωσης, συμπεριλαμβανομένων της ενσωμάτωσης σε τακτικά κέντρα εξομοίωσης υψηλής τεχνολογίας, με σκοπό να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της εκπαίδευσης.