Η Boom Supersonic, η εταιρεία που ονειρεύεται να κατασκευάσει ένα εμπορικό υπερηχητικό αεροσκάφος, μισό αιώνα μετά το Κονκόρντ, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι κατάφερε να συγκεντρώσει 100 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης που έχει λάβει έως σήμερα ανέρχεται στα 141 εκατομμύρια δολάρια. Την νεοφυή αυτή επιχείρηση, με έδρα το Ντένβερ στο Κολοράντο, στηρίζουν αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Google, η Airbnb και η Dropbox.

Αυτό το ποσό θα τη βοηθήσει να προχωρήσει τα σχέδιά της για τη δημιουργία ενός υπερηχητικού αεροσκάφους, του “Overture”, που θα πετάει δύο και πλέον φορές την ταχύτητα του ήχου (2,2 Μαχ) και θα μεταφέρει 55 επιβάτες. “Θα πρόκειται για «το πρώτο υπερηχητικό αεροσκάφος στον κόσμο, που θα είναι οικονομικά βιώσιμο”, υπογραμμίζει ο ιδρυτής της επιχείρησης και πρώην υπάλληλος της Amazon Μπλέικ Σολ, αναφερόμενος στο Κονκόρντ, το οποίο κυκλοφόρησε το 1969 και δεν κατάφερε, ωστόσο, να προσεγγίσει το δικό του κοινό. Το αεροσκάφος αποσύρθηκε έπειτα από την αεροπορική τραγωδία του 2000, όταν ένα από τα Concorde συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του στο Παρίσι, με αποτέλεσμα τον θάνατο 113 ανθρώπων.

Ορισμένοι αναλυτές, εντούτοις, διατυπώνουν αμφιβολίες σχετικά με την απόπειρα να αναβιώσουν εκ νέου οι υπερηχητικές πτήσεις, λόγω του αυξημένου κόστους, της ηχητικής όχλησης που προκαλούν και της περιορισμένης δυνατότητας των επιβατών. Ο Μπλέικ Σολ υπόσχεται ότι θα «καταστήσει τις υπερηχητικές πτήσεις προσβάσιμες σε όλους», ενώ τονίζει ότι θα χρησιμοποιήσει τεχνολογία που θα επιτρέπει στο αεροσκάφος να μην κάνει θόρυβο κατά την προσγείωση και απογείωση, αλλά και τα κατάλληλα καύσιμα. Η πρώτη πτήση ενός πρωτότυπου μοντέλου έχει προγραμματιστεί για φέτος.

Πηγή: hellasjournal.com