Το διοικητικό συμβούλιο της βραζιλιάνικης κατασκευάστριας αεροσκαφών Embraer υπέγραψε τη «συμφωνία-πλαίσιο» για την εξαγορά του μεγαλύτερου μέρους της από την αμερικανική Boeing και συγκάλεσε συνέλευση των μετόχων της για την 26η Φεβρουαρίου προκειμένου να εγκριθεί η συναλλαγή.

Η συμφωνία προβλέπει πως ο αμερικανικός γίγαντας της αεροπορικής βιομηχανίας θα αποκτήσει το σύνολο του τομέα της βραζιλιάνικης εταιρείας που παράγει εμπορικά αεροσκάφη και θα ασκεί πλήρη διοικητικό έλεγχο.

Αναλυτικότερα, η κυβέρνηση της Βραζιλίας ενέκρινε νωρίτερα αυτόν τον μήνα τη συμφωνία, που προβλέπει ότι το 80% της Εμπραέρ θα περιέλθει στον έλεγχο της Μπόινγκ έναντι τιμήματος 4,2 δισεκατομμυρίων αμερικανικών δολαρίων.

Ο βραζιλιάνος νέος πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου διαβεβαίωσε, στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του όταν ενέκρινε την εξαγορά αυτή, ότι η συμφωνία «προστατεύει» τα συμφέροντα της χώρας του. Κατά τον ακροδεξιό βραζιλιάνο πρόεδρο, οι διοικήσεις των δύο εταιρειών δεσμεύθηκαν να «διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας στη Βραζιλία στο σημερινό τους επίπεδο».

Η εξαγορά της Εμπραέρ ακολουθεί την αντίστοιχη συμφωνία της Airbus, μεγάλης ανταγωνίστριας της Μπόινγκ, για την εξαγορά του τμήματος της Bombardier το οποίο κατασκευάζει εμπορικά αεροσκάφη. Η Μπομπαρντίερ είναι άμεση ανταγωνίστρια της Εμπραέρ.

Αφού πάρουν το πράσινο φως των μετόχων τους, οι δύο εταιρείες θα πρέπει κατόπιν να εξασφαλίσουν εγκρίσεις από τους φορείς εποπτείας του ανταγωνισμού σε διάφορα κράτη.

Η εξαγορά θα χρειαστεί εξάλλου να ξεπεράσει αρκετές νομικές προκλήσεις στη Βραζιλία. Εργαζόμενοι και πολιτικοί προσκείμενοι στην κεντροαριστερά και την αριστερά είχαν μπορέσει με προσφυγές τους στη δικαιοσύνη να εξασφαλίσουν αποφάσεις που εμπόδιζαν να προχωρήσει το σχέδιο, αλλά οι αποφάσεις αυτές κατόπιν ανατράπηκαν. Αρκετές προσφυγές πάντως εκκρεμοδικούν. Στη δικαιοσύνη έχουν καταφύγει και μειοψηφικοί μέτοχοι, οι αγωγές των οποίων επίσης εκκρεμοδικούν.