Σε κήρυξη πτώχευσης και ακύρωση όλων των πτήσεων προχώρησε η γερμανική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Germania, η οποία με 37 αεροσκάφη και έδρα το Βερολίνο, εξυπηρετούσε κυρίως επιβάτες από τη Γερμανία και την Ελβετία προς τουριστικούς προορισμούς στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Έκανε επίσης δρομολόγια από τη Γαλλία, με αναχωρήσεις από την Τουλούζη, καθώς και από τα αεροδρόμια Arlanda της Στοκχόλμης και Gatwick του Λονδίνου. Σε ετήσια βάση μετέφερε πάνω από 4 εκατομμύρια επιβάτες.

Η διεύθυνση της γερμανικής εταιρείας εξήγησε ότι δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για να «καλύψει τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες της σε ρευστότητα».

«Η μοναδική δυνατότητα που είχαμε ήταν να κηρύξουμε πτώχευση», τόνισε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Κάρστεν Μπάλκε, ζητώντας συγγνώμη πάνω απ’ όλα από τους εργαζόμενους της εταιρείας, καθώς και από τους επιβάτες που είχαν ήδη αγοράσει εισιτήριο για κάποια από τις πτήσεις της.

«Όσοι είχαν αγοράσει εισιτήριο από ταξιδιωτικό γραφείο στο πλαίσιο κάποιου πακέτου που συμπεριλαμβάνει πτήση και διαμονή μπορούν να έλθουν σε επαφή με τον ταξιδιωτικό τους πράκτορα για να τους κλείσει άλλη πτήση», διαβεβαίωσε η Germania, «αλλά για τους επιβάτες που έκλεισαν εισιτήριο απευθείας από την εταιρεία δυστυχώς δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να εξυπηρετηθούν», διευκρίνισε.

«Απρόβλεπτες εξελίξεις, όπως οι μεγάλες αυξήσεις της τιμής της κηροζίνης το περασμένο καλοκαίρι και η ταυτόχρονη υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου, οι μεγάλες καθυστερήσεις της ένταξης αεροσκαφών στον στόλο μας και ο ασυνήθιστα υψηλός αριθμός συντηρήσεων που χρειάστηκαν τα αεροσκάφη της εταιρείας μας αποτέλεσαν βαρύ φορτίο για την επιχείρηση», όπως εξήγησε στην ανακοίνωσή του ο Μπάλκε.

Να σημειωθεί πως η Germania εκτελούσε κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες δεκάδες πτήσεις σε ελληνικούς προορισμούς από αεροδρόμια της Γερμανίας. Οι πτήσεις ήταν προς τα αεροδρόμια, Χανίων, Κέρκυρας, Ηρακλείου, Καλαμάτας, Καρπάθου, Καβάλας, Κω, Μυτιλήνη, Ρόδος, Σάμος , Σαντορίνη, Σητεία, Σκιάθος, Θεσσαλονίκη και Ζάκυνθος.

Επίσης εκτελούσε και πτήσεις προς το αεροδρόμιο της Πάφου στην Κύπρο.