Της Ηλέκτρας Αλευρίτη

Η αλήθεια είναι ότι ούτε η ελληνική, ούτε η γερμανική αγορά περίμεναν το απροσδόκητο κλείσιμο της αεροπορικής εταιρείας Germania, πριν μερικές εβδομάδες.

Η εταιρεία είχε βάση το Βερολίνο και εξυπηρετούσε πάνω από 4 εκατ. επιβάτες με 37 αεροσκάφη, ενώ στην Ελλάδα εκτελούσε πτήσεις από/προς Νυρεμβέργη, Βρέμη και Δρέσδη, ενώ συνδέονταν μέσω κοινών κωδικών με την ελληνική αεροπορική εταιρεία Sky Express Η Germania είχε καλέσει μάλιστα και το Airnews πρόσφατα σε μια δημοσιογραφική αποστολή στη Νυρεμβέργη, με σκοπό την προώθηση του εν λόγω δρομολογίου.

Στελέχη της εταιρείας απέδωσαν το αιφνίδιο λουκέτο σε «απρόβλεπτες εξελίξεις, όπως οι μεγάλες αυξήσεις της τιμής της κηροζίνης το περασμένο καλοκαίρι και η ταυτόχρονη υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου, οι μεγάλες καθυστερήσεις της ένταξης αεροσκαφών στον στόλο και ο ασυνήθιστα υψηλός αριθμός συντηρήσεων που χρειάστηκαν τα αεροσκάφη», αν και αναλυτές κάνουν λόγο για άλλο ένα θύμα της αδυσώπητης μάχης των αιθέρων. Ο ειδικός σε θέματα αεροπλοΐας Γκέραλντ Βίσελ αποδίδει τους λόγους της χρεοκοπίας στην «ανελέητη», όπως τη χαρακτηρίζει μάχη προσφορών μεταξύ των αεροπορικών, με τις τιμές των εισιτηρίων να βρίσκονται στο ναδίρ και έτσι οι μικρές εταιρείες να μην μπορούν να αντέξουν τον ανταγωνισμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της ανελέητης θα λέγαμε μάχης, εκτός από την Germania, ήταν και η επίσης γερμανική Air Berlin, που πτώχευσε πέρυσι.

Βέβαια, η διοίκηση κάθε εταιρείας έχει κι αυτή μερίδιο ευθύνης στην πορεία της. Μόλις προ τριετίας, στα μέσα του 2016 και παρόλο που η Germania κατέγραφε απώλειες, η αεροπορική προχώρησε στην παραγγελία 25 νέων Airbus A320neo συνολικής αξίας 2,6 δις δολαρίων, κάτι που από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως λανθασμένος χειρισμός.