157 επιβαίνοντες – 157 νεκροί. Αυτός είναι ο τραγικός απολογισμός της μοιραίας πτήσης της Ethiopian Airlines. Τα θύματα πολλά, από διαφορετικές χώρες, διαφορετικές οικογενειακές καταστάσεις, διαφορετικό επάγγελμα, αλλά δυστυχώς με το ίδιο τέλος.

Ανάμεσα τους υπήρχαν ένας βραβευμένος συγγραφέας, ένας αξιωματούχος στον χώρο του ποδοσφαίρου και μια ομάδα εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις. Τουλάχιστον 21 μέλη του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών επέβαιναν στο αεροπλάνο, δήλωσε ο Στεφάν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος του ΟΗΕ, ενώ 32 από τα θύματα ήταν Κενυάτες, 18 Καναδοί, 9 Αιθίοπες, 8 Ιταλοί, 8 Κινέζοι και 8 πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Προσωπικό του ΟΗΕ και εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής

Ο αριθμός των μελών του προσωπικού του ΟΗΕ και των εργαζομένων σε υπηρεσίες αρωγής άλλων οργανισμών που επέβαιναν στο αεροπλάνο μπορεί να ήταν υψηλότερος απ΄ό,τι συνήθως λόγω μιας διάσκεψης, διάρκειας μίας εβδομάδας, που είχε συγκληθεί από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP) στο Ναϊρόμπι, η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα.

Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνεται η Τζοάνα Τουλ, μια Βρετανίδα που εργαζόταν ως σύμβουλος αλιείας στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, και ο Βίκτορ Τσανγκ, ένας πολίτης Χονγκ Κονγκ που εργαζόταν στο Ναϊρόμπι για το UNEP.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (WFP) ανέφερε ότι επτά μέλη του προσωπικού του επέβαιναν στο αεροπλάνο, ανάμεσά τους ο Μάικλ Ράιαν, ένας 39χρονος μηχανικός από την Ιρλανδία.

Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται επίσης τέσσερις υπάλληλοι των Καθολικών Υπηρεσιών Αρωγής (Catholic Relief Services – CRS) από την Αιθιοπία, οι Σάρα Τσάλατσιου, Γκέτνετ Αλεμαγέχου, Σινταγέχου Αϊμέκου και Μουλουσίου Αλέμου που κατευθύνονταν στο Ναϊρόμπι για εκπαίδευση, ανέφερε ο εργοδότης τους.

Η Τζόζεφιν Έκερμαν, 30 ετών, που εργαζόταν για τους Υπερασπιστές των Πολιτικών Δικαιωμάτων (Civil Rights Defenders) με έδρα τη Στοκχόλμη, ήταν μία από τους τουλάχιστον τέσσερις Σουηδούς πολίτες της πτήσης, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση και την κυβέρνησή της.

Η Κάρολαϊν Άαντλαντ, μια 28χρονη εργαζόμενη στον νορβηγικό Ερυθρό Σταυρό, πήγαινε στην Κένυα επίσης για δουλειά, ανέφερε ο εργοδότης της. Πρόσφατα είχε παντρευτεί.

Κενυάτες

Η Κένυα υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες: τουλάχιστον 32 πολίτες της έχασαν τη ζωή τους.

Ο Τζάρεντ Μουάζο Μπάμπου, ιδρυτής μιας εταιρίας μάρκετινγκ με έδρα το Ναϊρόμπι, και η σύζυγός του, Μέρσι Ντίβο, είναι και οι δύο νεκροί, δήλωσαν συνάδελφοί τους. Εγκαταλείπουν μια κόρη 15 μηνών.

Στους νεκρούς περιλαμβάνονται επίσης οι Γκρέις Καριούκι, επιδημιολόγος που εργαζόταν για τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών στο Ναϊρόμπι και Χουσέιν Σουάλεχ, ανώτερος αξιωματούχος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Κένυας (FKF), ανέφεραν οι εργοδότες τους.

Η Tamarind Group, μια κενυατική εταιρία εστίασης και ψυχαγωγίας, ανέφερε πως έχασε τον διευθύνοντα σύμβουλό της, τον Τζόναθαν Σιξ.

Ακαδημαϊκοί

Ο Πάιους Αντεσάνμι, ένας γεννημένος στη Νιγηρία καθηγητής στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Κάρλτον στην Οτάβα, περιλαμβάνεται ανάμεσα στα θύματα από τον Καναδά.

Είχε λάβει το βραβείο Penguin για Αφρικανούς Συγγραφείς δοκιμίου το 2010 για μια συλλογή δοκιμίων με τίτλο «You’re Not a Country, Africa!».

Στα θύματα από την Ιταλία περιλαμβάνεται ο Σεμπαστιάνο Τούσα, αρχαιολόγος και σύμβουλος για πολιτιστικές υποθέσεις της περιφερειακής κυβέρνησης της Σικελίας. Ταξίδευε στην Κένυα για μια διάσκεψη της UNESCO για την προστασία της υποθαλάσσιας πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ανατολική Αφρική, σύμφωνα με αναφορές στα ιταλικά ΜΜΕ.

Ο Γκλάτο Κόντζο, καθηγητής Βοτανικής στο Πανεπιστήμιο της Λομέ στο Τόγκο της δυτικής Αφρικής, και δύο λέκτορες του Πανεπιστημίου Κενυάτα στο Ναϊρόμπι, οι Άγκνες Κατούμπι και Ισαάκ Μουάνγκι Μινάε, φέρεται να σκοτώθηκαν επίσης.