Γράφει ο Αλέξης Αντιμάντο

Ένα χρόνο μετά το λανσάρισμα της απευθείας πτήσης μεταξύ Περθ και Λονδίνου, η Qantas έδωσε στη δημοσιότητα μια έκθεση σχετικά με την παραπάνω αεροπορική σύνδεση, την οποία και χαρακτήρισε τεράστια επιτυχία τόσο για την εταιρία όσο και για τον τουρισμό της Αυστραλίας. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο εθνικός αερομεταφορέας της Αυστραλίας, το ποσοστό πληρότητας στην γραμμή Περθ-Λονδίνο κυμαίνεται στο 94%, σε μια πτήση που πραγματοποιείται με υπερσύγχρονα Boeing 787-9 Dreamliner. 

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Qantas, Alan Joyce, τα αποτελέσματα της εν λόγω αεροπορικής σύνδεσης, ένα χρόνο μετά την εισαγωγή της στην αγορά, ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αεροπορικής εταιρίας αλλά και γενικότερα της αεροπορικής κοινότητας. 

Ακόμη, ο Alan Joyce τόνισε ότι η αυξημένη ζήτηση κατέστησε σχεδόν αμέσως κερδοφόρο το συγκεκριμένο δρομολόγιο, γεγονός σπάνιο αφού κάθε νέα αεροπορική σύνδεση παίρνει λίγο καιρό για να φέρει κέρδος αφού εκτός από τα κόστη λειτουργία της, χρειάζεται και ένα χρονικό διάστημα μέχρι να αυξηθεί η ζήτηση του επιβατικού κοινού. 

Eπιπλέον, δεδομένης της τεράστιας επιτυχίας της γραμμής Περθ-Λονδίνο, ο ισχυρός άνδρας της Qantas δήλωσε πως η απόφαση δημιουργίας ενός κόμβου στην Δυτική Αυστραλία προς τον υπόλοιπο κόσμο δικαιώνει την εταιρία, κι αυτό γιατί αφενός διευκολύνει τους κατοίκους όχι μόνο της Δυτικής αλλά και ολόκληρης της Αυστραλίας να επισκεφθούν την Ευρώπη και αφετέρου κάνει το ταξίδι προς την Αυστραλία πολύ πιο προσιτό για τους Ευρωπαίους. 

Ο Alan Joyce μάλιστα δεν έκρυψε την πρόθεση της αυστραλιανής εταιρίας να προσθέσει πτήσεις από το Περθ και προς άλλους προορισμούς στην Ευρώπη, όπως η Φρανκφούρτη και το Παρίσι. 

Επιχειρησιακά, η σύνδεση Περθ-Λονδίνο εμφανίζει υψηλό δείκτη αξιοπιστίας (99,5%) αφού από πέρυσι μόλις τέσσερις πτήσεις έχουν ακυρωθεί. 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η απευθείας πτήση διαρκεί κοντά 17 ώρες ωστόσο αρκετά δρομολόγια έχουν διαρκέσει και λιγότερο, τόσο χάρη στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν κατά την διάρκεια του ταξιδιού όσο και στον αναβαθμισμένο σύστημα σχεδιασμού των πτήσεων της Qantas.