Η αεροπορική εταιρεία Qantas εγκαινίασε την πρώτη πτήση παγκοσμίως που δεν παρήγαγε απορρίμματα, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να να διακόψει τη χρήση 100 εκατομμυρίων πλαστικών αντικειμένων από τα αεροσκάφη της μέχρι το επόμενο έτος.

Ο Andrew David, CEO of Qantas’ domestic arm, δήλωσε ότι η πτήση από το Σίδνεϊ στην Αδελαΐδα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα αντιπροσώπευσε μια «σημαντική μέρα» για την αεροπορία.

“Τα πληρώματα καμπίνας μας βλέπουν καθημερινά αυτά τα απόβλητα και θέλουν να εξαλειφθούν και όλο και περισσότερο οι μέτοχοί μας απαιτούν να κάνουμε περισσότερα για να αντιμετωπίσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα”, δήλωσε ο κ. David.

Στην πτήση προς Αδελαΐδα, οι πελάτες βρήκαν δοχεία γευμάτων κατασκευασμένα από βιοδιασπώμενες συσκευασίες από ζαχαροκάλαμο και μαχαιροπίρουνα από αμύγδαλα και χαρτοπετσέτες.

“Τα προϊόντα αυτά θα μετατραπούν σε λίπασμα και θα χρησιμοποιηθούν σε κήπους και αγροκτήματα σε ολόκληρη τη χώρα. Οποιαδήποτε πλαστικά αντικείμενα, όπως τα μπουκάλια ή οποιαδήποτε είδη χαρτιού, θα συλλεχθούν και θα ανακυκλωθούν », δήλωσε ο κ. David.

Μια παρόμοια πτήση παράγει συνήθως περίπου 34 κιλά αποβλήτων, συμβάλλοντας σε 150 τόνους αποβλήτων ετησίως.

Το κόστος της αλλαγής σε βιοαποικοδομήσιμα υλικά δεν θα μεταφερθεί στους πελάτες, εξήγησε ο κ. David. “Είμαστε διατεθειμένοι να πραγματοποιήσουμε αυτή την επένδυση και μακροπρόθεσμα θα μειώσει το κόστος μας”, δήλωσε.