Στη Νέα Υόρκη δεν θα χρειαστεί να δείξετε το εισιτήριό σας για να επιβιβαστείτε στην πτήση προς Κανκούν στην Πύλη JetBlue 18 στο αεροδρόμιο John F. Kennedy. Αφήστε και το διαβατήριό σας στη βαλίτσα!

Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου δεν είναι αποδεδειγμένη και σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτη – αλλά ήδη φθάνει σε αεροδρόμια σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στις “e-gates” της JetBlue, η αεροπορική εταιρεία έχει σαρώσει 150.000 πρόσωπα τα τελευταία δύο χρόνια για να επαληθεύσει τους διεθνείς ταξιδιώτες πριν επιβιβαστούν.

Στην Ατλάντα, η Delta διαθέτει ένα ολόκληρο “βιομετρικό τερματικό” που χρησιμοποιεί το πρόσωπό σας κατά το check in, στις αποσκευές, την ασφάλεια και την επιβίβαση. Λένε ότι οι σαρώσεις βοηθούν τις διεθνείς πτήσεις εννέα λεπτά πιο γρήγορα, εξοικονομώντας δύο δευτερόλεπτα ανά επιβάτη.

Αυτό το σύστημα έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας βολικής παγίδας. Έτσι εισβάλει η τεχνολογία στην καθημερινότητα της αμερικανικής ζωής – αναφέρει η αστυνομία της Κίνας. Κυρίως στο όνομα της αποτελεσματικότητας, οι αεροπορικές εταιρείες και η κυβέρνηση των ΗΠΑ, σε μεγάλη κλίμακα, σαρώνουν τα πρόσωπα ανθρώπων που δεν είναι ύποπτοι για εγκλήματα. Είναι το μεγαλύτερο βήμα της Αμερικής για να εξομαλύνει την επεξεργασία των προσώπων μας ως δεδομένα που μπορούν να αποθηκευτούν, να παρακολουθούνται και, αναπόφευκτα, να κλαπούν.

Προς το παρόν, η αναγνώριση προσώπου αεροδρομίου επικεντρώνεται σε διεθνείς ταξιδιώτες και είναι εθελοντική. Για την ακρίβεια, οι πολίτες των ΗΠΑ έχουν το δικαίωμα να αποχωρήσουν.

Εδώ είναι η πραγματικότητα: Μέχρι στιγμής, η αναγνώριση προσώπων του αεροδρομίου έχει πολύ λίγη σχέση με την αύξηση της ασφάλειας των πτήσεων. Οι επιβάτες ελέγχονται ήδη από ανθρώπους και μηχανές. Και τα συστήματα σάρωσης προσώπου καταλήγουν να βασίζονται σε ανθρώπινους ελέγχους πολύ πιο συχνά από ό,τι οι αξιωματούχοι θέλουν να μιλήσουν.