Στα γραφεία του κρατικού αερολιμένα Χίου «Όμηρος» πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης, Τεχνική σύσκεψη με τη συμμετοχή του Δήμου Χίου, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Επιμελητηρίου Χίου και κλιμακίου του Υπουργείου Υποδομών, με θέμα την πορεία των έργων επέκτασης του διαδρόμου καθώς και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων δομών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Τεχνικής Ομάδας του Υπουργείου Υποδομών Γιώργο Αναγνωστόπουλο που έχει επιφορτιστεί με την επίβλεψη των εργασιών, η πορεία είναι ικανοποιητική.

Τα έργα θα χρηματοδοτηθούν μέσω του ΕΣΠΑ 2014- 2020 και η χρηματοδότηση εξαιτίας της παραμεθόριας περιοχής θα ανέλθει στο 95%.

Το έργο προβλέπει τη δημιουργία λειτουργικού διαδρόμου 1.800 μέτρων και ζώνης ασφαλείας 150 μ. εκατέρωθεν, ώστε να μπορούν να φιλοξενηθούν αεροσκάφη τύπου Α320 με 180 επιβάτες.

Όπως τόνισε ο κ. Αναγνωστόπουλος, στην παρούσα φάση έχει οριστεί τεχνικός σύμβουλος για το έργο και προχωρά η οριστικοποίηση της τεχνικής μελέτης καθώς και η τροποποίηση της περιβαλλοντικής μελέτης για την μετατόπιση του παραλιακού.

Τα έργα για την επέκταση του διαδρόμου θα κοστίσουν 15 εκ. € και για την αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων, 3 εκ. €  και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το 2023.

«Ευελπιστούμε ότι μέχρι το τέλος του 2020, θα πρέπει να έχει οριστεί ανάδοχος για το έργο. Προς το παρόν ζητήσαμε τη συνεργασία της περιφέρειας για τη διευθέτηση των όμβριων υδάτων και θα προχωρήσουμε με την παραλλαγή της παραλιακής του αεροδρομίου. Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι πρώτα θα ολοκληρωθεί η μετατόπιση της παραλιακής και μετά θα ξεκινήσουν τα έργα στο αεροδρόμιο», ανέφερε ο επικεφαλής του Τεχνικού Κλιμακίου σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις το έργο προχωρά και δεν θα επηρεαστεί από την προκήρυξη εθνικών εκλογών.